Početna > Svet
Svet

Britanija produžila program hitnih viza za strane vozače

Britanska vlada produžila je vanredni program viza za vozače kamiona, pošto nestašice goriva ne pokazuju znake ublažavanja, posebno u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj.
Foto: PrtSc/Expedia/YouTube

Vlada u Londonu je u saopštenju izdatom 1. oktobra navela da će privremene vize za približno 5.000 stranih vozača kamiona koje namerava da angažuje, trajati do kraja februara umesto do Božića, kako je prvobitno planirano, prenosi AP.

Plan o hitnom izdavanju viza za vozače, kada je objavljen prošle nedelje, naišao je na kritike zbog kratkog trajanja odobrenja koje nije dovoljno atraktivno da privuče strane vozače.

Vlada je navela da 300 vozača cisterni mogu „odmah“ da dođu u Britaniju iz inostranstva i da ostanu do marta, a još oko 4.700 drugih viza za vozače kamiona za prevoz hrane će važiti od kraja oktobra do kraja februara.

U još jednom potezu namenjenom ublažavanju pritisaka na benzinske pumpe, oko 200 pripadnika vojske, među njima i 100 vozača, će od ponedeljka biti raspoređeno da pomognu u otklanjanju nestašica goriva koje su dovele do praznih benzinskih stanica i dugih redova za benzin.

Ministar privrede Kvasi Kvarteng poručio je da se britanske zalihe povećavaju, da su isporuke goriva na tržište iznad normalnih nivoa i da se stabilizuje potražnja za gorivom.

„Važno je naglasiti da ne postoji nacionalna nestašica goriva u Britaniji i ljudi treba da nastave da kupuju gorivo kao obično“, naglasio je ministar.

Međutim, britansko Udruženje trgovaca naftom u maloprodaji, koje predstavlja privatne benzinske pumpe, upozorilo je da snabdevanje gorivom i dalje predstavlja problem i da se možda pogoršava na nekim mestima.

Opozicione partije pozvale su premijera Borisa Džonsona da sazove sednicu parlamenta za iduću nedelju, na kojoj bi se razmotrila situacija u vezi nedostatka radne snage i poremećaja u lancima snabdevanja.

Poslednjih meseci mnoge kompanije prijavile su nestašice, uključujući lance brze hrane KFC, Mekdonald i Nando.

Rafovi supermarketa takođe se prazne i raste bojazan da neće biti dovoljno snabdeveni pred Božić.

U nastojanju da predupredi manjak ćurki za Božić, britanska vlada je takođe objavila da će u zemlju moći da dođe 5.500 stranih radnika u sektoru živinarske proizvodnje ,od kraja oktobra do kraja godine.

Džonson: Situacija sa gorivom se popravlja

 

Preuzmite android aplikaciju.