Почетна > Свет
Свет

Британија продужила програм хитних виза за стране возаче

Британска влада продужила је ванредни програм виза за возаче камиона, пошто несташице горива не показују знаке ублажавања, посебно у Лондону и југоисточној Енглеској.
Фото: PrtSc/Expedia/YouTube

Влада у Лондону је у саопштењу издатом 1. октобра навела да ће привремене визе за приближно 5.000 страних возача камиона које намерава да ангажује, трајати до краја фебруара уместо до Божића, како је првобитно планирано, преноси АП.

План о хитном издавању виза за возаче, када је објављен прошле недеље, наишао је на критике због кратког трајања одобрења које није довољно атрактивно да привуче стране возаче.

Влада је навела да 300 возача цистерни могу „одмах“ да дођу у Британију из иностранства и да остану до марта, а још око 4.700 других виза за возаче камиона за превоз хране ће важити од краја октобра до краја фебруара.

У још једном потезу намењеном ублажавању притисака на бензинске пумпе, око 200 припадника војске, међу њима и 100 возача, ће од понедељка бити распоређено да помогну у отклањању несташица горива које су довеле до празних бензинских станица и дугих редова за бензин.

Министар привреде Кваси Квартенг поручио је да се британске залихе повећавају, да су испоруке горива на тржиште изнад нормалних нивоа и да се стабилизује потражња за горивом.

„Важно је нагласити да не постоји национална несташица горива у Британији и људи треба да наставе да купују гориво као обично“, нагласио је министар.

Међутим, британско Удружење трговаца нафтом у малопродаји, које представља приватне бензинске пумпе, упозорило је да снабдевање горивом и даље представља проблем и да се можда погоршава на неким местима.

Опозиционе партије позвале су премијера Бориса Џонсона да сазове седницу парламента за идућу недељу, на којој би се размотрила ситуација у вези недостатка радне снаге и поремећаја у ланцима снабдевања.

Последњих месеци многе компаније пријавиле су несташице, укључујући ланце брзе хране КФЦ, Мекдоналд и Нандо.

Рафови супермаркета такође се празне и расте бојазан да неће бити довољно снабдевени пред Божић.

У настојању да предупреди мањак ћурки за Божић, британска влада је такође објавила да ће у земљу моћи да дође 5.500 страних радника у сектору живинарске производње ,од краја октобра до краја године.

Džonson: Situacija sa gorivom se popravlja

 

Преузмите андроид апликацију.