Početna > Srbija
Srbija

Borba za zdravu životnu sredinu počinje od obdaništa

Ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da su očuvanje zdrave životne sredine i borba protiv klimatskih promena pitanja svih nas, i onih koji se neposredno time bave, i svih nas kao građana, kao i generacija koje tek treba da dođu na svet.
obdanište
Foto: Pexels/Brett Sayles

,,U svetu se godišnje emituje 60 milijardi tona ugljen-dioksida, hiljade tona metana, a samo u Srbiji se emituje 58 miliona tona ugljen-dioksida. Opredeljenje Vlade Srbije, kao i naših međunarodnih partnera, jeste da učinimo sve što možemo, svako u svom resoru, da zaustavimo povećanje, a onda i da smanjujemo emisije štetnih gasova“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da ostvarenje tog cilja zavisi od svih nas, od strukture proizvodnje i potrošnje, od načina na koji se grejemo i hladimo, a počinje od obdaništa, škole i kulture gde učimo decu kako da se odnose prema životnoj sredini.

Srbija ima sve potencijale da bude energetski bezbedna, nezavisna i istovremeno ekološki čistija zemlja.

Prema njenim rečima, otvaranje klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost pokazuje da je Srbija opredeljena da sve što radi bude u skladu sa najvišim evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Delegacija Srbije na međunarodnoj konferenciji o životnoj sredini ,,Stokholm+50“

 

Preuzmite android aplikaciju.