Почетна > Србија
Србија

Србија има све потенцијале да буде енергетски безбедна и еколошки чистија

Министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Новом Саду на 14. Међународном форуму о чистим енергетским технологијама, да Србија треба да предводи промене у енергетици, а да су енергетска транзиција, декарбонизација енергетике и привреде питања која су важна за цео свет.
<img src="politicians.jpg" alt="politicians talking">
Фото: PrtSc/Министарство рударства и енергетике

Она је истакла да Србија има све потенцијале да буде енергетски безбедна, независна и истовремено еколошки чистија земља.

„Почаствована сам што сам овде, честитам на 14 година постојања, то није увек једноставно, посебно када су енергетске теме у питању, јер је енергетика све више и политика. Хвала што сте приметили да је Влада у претходних непуних годину направила велики искорак у области рударства и енергетике. Било је потребно редефинисати основе, ако желимо да идемо путем зелене енергетике и зелене агенде као путем новог модела раста. Први пут имамо посебан Закон о коришћењу ОИЕ, као и нови Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије. Започели смо и израду стратешких докумената, стратегије за развој енергетике до 2030. са визијом до 2050. године, као и интегрисаног националног плана за климу и енергетику са пројекцијама до 2050. године. Сва пратећа подзаконска акта биће завршена до краја године. То су документа која ће бити темељ за развој и за будућност Србије јер, с једне стране треба да омогуће да будемо енергетски безбедна земља, а са друге стране да будућим генерацијама оставимо чистију животну средину. Србија годишње емитује 59 милиона тона угљен-диоксида, ако будемо реализовали планове и инвестиције, смањићемо за 24 милиона тона“, рекла је она.

<img src="solar panel.jpg" alt="solar panel and wind farm">
Фото: Pixabay/seagul

Михајловићева је истакла да је нови инвестициони план вредан 17 милијарди евра, а да је улагање у зелену енергетику нови модел раста.

„Наши циљеви и заједничка визија јесте да Србија до 2050. године буде декарбонизована земља. То је могуће са свим потенцијалима које имамо, али је потребно да сви заједно на томе радимо – и држава, и струка, и невладин сектор. Имамо довољно потенцијала да никад не будемо увозници електричне енергије, без обзира на то што некад слушамо те приче када желе да сачувају производњу из угља. Нама су потребни нови капацитети који нису на угаљ, не зато што је модерно, него зато што је добро за енергетику, привреду и животну средину. Данас производимо више од 70% електричне енергије из ТЕ које користе најнеквалитетнији угаљ. Правимо план са капацитетима којима ћемо очувати конкурентност привреде и обезбедити самодовољност уз све еколошке стандарде“, рекла је она.

Више информација о Зеленој агенди и приоритетима Републике Србије у области заштите животне средине можете прочитати ОВДЕ.

Михајовићева је истакла да је диверзификација снабдевача гасом наредни корак, најавивши да би крајем октобра требало да почну радови на изградњи интерконектора са Бугарском. Она је истакла и да су регионална повезаност и сарадња кључне за енергетску безбедност.

COP26 prilika da Srbija iskaže svoju posvećenost globalnim klimatskim naporima

 

Преузмите андроид апликацију.