Početna > Putovanja
Putovanja

Beverli hils: Dom zvezda

Jedna od svetskih lokacija koju ne treba posebno predstavljati i za koju su svi čuli već na prvu izgovorenu reč je svakako Beverli Hils.

Foto: Vladimir Janković

Iako postoje razni novinari i dopisnici iz svih država bivše Jugoslavije koji su dokumentovali za televiziju svoje posete raznim destinacijama u svetu, retko se dešavalo da je neko posvetio emisiju konkretno Beverli Hilsu. Uglavnom sve što mislimo da znamo potiče iz poznate TV serije i filmova.

Geografski je deo Los Anđelesa, ali taj nama čudan američki sistem podele velikih na manje gradove je učinio Beverli Hils gradom za sebe, sa svojim gradonačelnikom, gradskim savetom, veb stranicom itd.

Od najsevernije do najjužnije tačke se proteže u dužini od 7 km, otprilike kao veličina Novog Sada, tako da ga nije nemoguće pešice obići u jednom danu ukoliko neko uživa da pešači.

Izuzetno je čisto i sređeno, kao što je uostalom i cela Amerika, ali žitelji LA vole za Beverli Hils da kažu da je to ono divno mesto, jedini deo u kome nema beskućnika.

I zaista kada pešačite Sanset bulevarom i u jednom momentu pređete iz Beverli Hilsa u Los Anđeles količina otpada po ulicama, beskućnika i sumnjivih lica je u sve većem porastu.

Foto: Vladimir Janković
Ono što je u srcu grada je Beverli Hils hotel i Beverli Hils garden park, koji su idealni za pravljenje fotografija i digitalnih uspomena.

U velikoj većini holivudskih filmskih ostvarenja Beverli Hils hotel je najmanje jednom tokom filma deo nekog kadra. Bezbednost je na najvišem nivou, a ljudi su krajnje prijateljski raspoloženi. Suveniri vezani za grad se mogu pronaći par kilometara na istok na Holivud bulevaru gde je koncentracija suvenir šopova najveća.

Poznata šoping ulica Rodeo Drajv zrači glamurom i predstavlja šoping distrikt za članove društva sa najvećom platežnom moći. Ali ništa ne košta proći, slikati i napuniti se pozitivnom energijom.

Ako se izuzme taj šoping distrikt ceo Beverli Hils je rezidencijalna zona za miran i udoban život. Preterano visokih zgrada nema, ali se vide u daljini, a pripadaju susednom LA kvartu Senčuri Siti.

Foto: Vladimir Janković
Lokacije na kojima je snimana poznata serija Beverli Hils 90210 su po čitavom Los Anđelesu veoma raštrkane.

Neke su pravljene specijalno za seriju dok su druge stvarni objekti korišćeni za snimanje pojedinih scena. Objekat koji verovatno najviše vredi posetiti je Torans srednja škola koja je korišćena kao set u prvih nekoliko sezona.

Nalazi se u istoimenom gradu Toransu, 30 km južno od Beverli Hilsa. Ulazak nije nikome zabranjen samo ga treba obaviti u dogledno vreme, do 19 časova i bez dana vikenda. Vikendom bi se mogla videti samo spolja. To je prava srednja škola i nema nikakve naplate ulaznica turistima niti posebne kontrole.

Izuzetno je održavana i dok su akteri serije u međuvremenu ostarili, a Luk Peri i preminuo, ovaj objekat (koji je korišćen kao Vest Beverli Haj) je po svojoj lepoti kao zakovan u vremenu. Kuća Volšovih kao i kuća Dilan Mekeja, obe su na Altadena Drajvu, udaljene oko 30 km istočno od Beverli Hilsa. Moguće ih je spolja videti i prepoznati, jer nisu pretrpele veće izmene.

Lokal Pič pit je bio namenski napravljen i kao takav ne postoji, a kuća na plaži iz kasnijih sezona (Beachhouse) je pretrpela izmene spolja pa poseta ne bi imala naročit efekat. Kada je ekipa iz serije počela pohađati fakultet za filmsku lokaciju je uzet Oksidental koledž (Occidental college) kojeg je takođe moguće posetiti.

Foto: Vladimir Janković

Opšti utisak je da se ovom delu SAD, gradu u srcu Los Anđelesa ne mogu pronaći nikakve mane. Čistoća bezbednost, mogućnost jeftinog smeštaja vrlo blizu Beverli Hilsa, postojanje gradskog prevoza osim taksija i idealna klima cele godine sve su plusevi na listi ocena ovog divnog grada.

 

Autor teksta: Vladimir Janković