Почетна > Путовања
Путовања

Беверли хилс: Дом звезда

Једна од светских локација коју не треба посебно представљати и за коју су сви чули већ на прву изговорену реч је свакако Беверли Хилс.

Фото: Владимир Јанковић

Иако постоје разни новинари и дописници из свих држава бивше Југославије који су документовали за телевизију своје посете разним дестинацијама у свету, ретко се дешавало да је неко посветио емисију конкретно Беверли Хилсу. Углавном све што мислимо да знамо потиче из познате ТВ серије и филмова.

Географски је део Лос Анђелеса, али тај нама чудан амерички систем поделе великих на мање градове је учинио Беверли Хилс градом за себе, са својим градоначелником, градским саветом, веб страницом итд.

Од најсеверније до најјужније тачке се протеже у дужини од 7 км, отприлике као величина Новог Сада, тако да га није немогуће пешице обићи у једном дану уколико неко ужива да пешачи.

Изузетно је чисто и сређено, као што је уосталом и цела Америка, али житељи ЛА воле за Беверли Хилс да кажу да је то оно дивно место, једини део у комe нема бескућника.

И заиста када пешачите Сансет булеваром и у једном моменту пређете из Беверли Хилса у Лос Анђелес количина отпада по улицама, бескућника и сумњивих лица је у све већем порасту.

Фото: Владимир Јанковић
Оно што је у срцу града је Беверли Хилс хотел и Беверли Хилс гарден парк, који су идеални за прављење фотографија и дигиталних успомена.

У великој већини холивудских филмских остварења Беверли Хилс хотел је најмање једном током филма део неког кадра. Безбедност је на највишем нивоу, а људи су крајње пријатељски расположени. Сувенири везани за град се могу пронаћи пар километара на исток на Холивуд булевару где је концентрација сувенир шопова највећа.

Позната шопинг улица Родео Драјв зрачи гламуром и представља шопинг дистрикт за чланове друштва са највећом платежном моћи. Али ништа не кошта проћи, сликати и напунити се позитивном енергијом.

Ако се изузме тај шопинг дистрикт цео Беверли Хилс је резиденцијална зона за миран и удобан живот. Претерано високих зграда нема, али се виде у даљини, а припадају суседном ЛА кварту Сенчури Сити.

Фото: Владимир Јанковић
Локације на којима је снимана позната серија Беверли Хилс 90210 су по читавом Лос Анђелесу веома раштркане.

Неке су прављене специјално за серију док су друге стварни објекти коришћени за снимање појединих сцена. Објекат који вероватно највише вреди посетити је Торанс средња школа која је коришћена као сет у првих неколико сезона.

Налази се у истоименом граду Торансу, 30 км јужно од Беверли Хилса. Улазак није никоме забрањен само га треба обавити у догледно време, до 19 часова и без дана викенда. Викендом би се могла видети само споља. То је права средња школа и нема никакве наплате улазница туристима нити посебне контроле.

Изузетно је одржавана и док су актери серије у међувремену остарили, а Лук Пери и преминуо, овај објекат (који је коришћен као Вест Беверли Хај) је по својој лепоти као закован у времену. Кућа Волшових као и кућа Дилан Мекеја, обе су на Алтадена Драјву, удаљене око 30 км источно од Беверли Хилса. Могуће их је споља видети и препознати, јер нису претрпеле веће измене.

Локал Пич пит је био наменски направљен и као такав не постоји, а кућа на плажи из каснијих сезона (Beach house) је претрпела измене споља па посета не би имала нарочит ефекат. Када је екипа из серије почела похађати факултет за филмску локацију је узет Оксидентал колеџ (Occidental college) којег је такође могуће посетити.

Фото: Владимир Јанковић

Општи утисак је да се овом делу САД, граду у срцу Лос Анђелеса не могу пронаћи никакве мане. Чистоћа безбедност, могућност јефтиног смештаја врло близу Беверли Хилса, постојање градског превоза осим таксија и идеална клима целе године све су плусеви на листи оцена овог дивног града.

 

Аутор текста: Владимир Јанковић