Početna > Svet
Svet

Berbok: Nemačka traži sankcije Iranu zbog gušenja protesta

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da će se Nemačka postarati da Evropska unija zamrzne novčana sredstva i zabrani ulaz odgovornima za nasilno gušenje anti-vladinih protesta u Iranu.
Foto: AP Photo/Michael Probst

„Oni koji tuku žene i devojke na ulici, koji otimaju, proizvoljno zatvaraju i osuđuju na smrt ljude, stoje na pogrešnoj strani istorije. Ugroženim ljudima u Iranu poručujemo: stojimo uz vas i nastavićemo da to činimo“, rekla je Berbok za list Bild am Zontag.

Nemačka, Francuska, Danska, Španija, Italija i Češka su podnele 16 predloga za nove sankcije EU protiv Irana zbog suzbijanja protesta izazvanih smrću mlade žene Mahse Amini u pritvoru, prenosi Rojters pozivajući se na izvor u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova.

Sankcije bi trebalo da budu usvojene na sastanku ministara spoljnih poslova EU 17. oktobra u Luksemburgu, a predlagači ne očekuju da će zemlje članice EU imati primedbi na tekst sankcija.

Antivladini protesti u Iranu počeli su prošlog meseca, nakon smrti mlade Iranke kurdskog porekla Mahse Amini (22) koju je pritvorila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Amini je pala u komu nekoliko sati nakon hapšenja i preminula 16. septembra u pritvoru.

Jači zemljotres potresao Javu

 

Preuzmite android aplikaciju.