Почетна > Свет
Свет

Бербок: Немачка тражи санкције Ирану због гушења протеста

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је да ће се Немачка постарати да Европска унија замрзне новчана средства и забрани улаз одговорнима за насилно гушење анти-владиних протеста у Ирану.
Фото: AP Photo/Michael Probst

„Они који туку жене и девојке на улици, који отимају, произвољно затварају и осуђују на смрт људе, стоје на погрешној страни историје. Угроженим људима у Ирану поручујемо: стојимо уз вас и наставићемо да то чинимо“, рекла је Бербок за лист Билд ам Зонтаг.

Немачка, Француска, Данска, Шпанија, Италија и Чешка су поднеле 16 предлога за нове санкције ЕУ против Ирана због сузбијања протеста изазваних смрћу младе жене Махсе Амини у притвору, преноси Ројтерс позивајући се на извор у немачком министарству спољних послова.

Санкције би требало да буду усвојене на састанку министара спољних послова ЕУ 17. октобра у Луксембургу, а предлагачи не очекују да ће земље чланице ЕУ имати примедби на текст санкција.

Антивладини протести у Ирану почели су прошлог месеца, након смрти младе Иранке курдског порекла Махсе Амини (22) коју је притворила полиција за морал, због наводног кршења правила ношења хиџаба.

Амини је пала у кому неколико сати након хапшења и преминула 16. септембра у притвору.

Jači zemljotres potresao Javu

 

Преузмите андроид апликацију.