Početna > Srbija
Srbija

Begović: Dodeljeno 1.200 nagrada učenicima iz Fonda za mlade talente

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, izjavila je danas da je ove godine učenicima srednjih škola dodeljeno 1.200 nagrada Fonda za mlade talente za uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Na prijemu za učenike srednjih škola, dobitnika nagrada Fonda za mlade talente za uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima, Begović je rekla da su od tog broja 55 odsto devojke, a da je najveći broj dobitnika iz oblasti umetnosti, zatim sporta, dok su na trećem mestu prirodno-matematičke oblasti.

Ministarka veruje da te nagrade mladima mnogo znače i da će im dati, kako je rekla, vetar u leđa.

„Moje mišljenje je da su ljudi naše najveće bogatstvo i da moramo u što ranijem uzrastu da podržavamo decu. Ja bih volela da to bude i od osnovne škole, čak i od obdaništa, da jednostavno oni koji su vredni i posebni dobiju najbolji tretman da kasnije u životu mogu da daju svoj maksimum“, poručila je ministarka.

Ona dodaje da smo mi mala zemlja sa puno talentavanih ljudi, da moramo da iskoristimo svako talentovano dete i damo im šansu da budu dobri u onome zašta su rođeni.

Na pitanje kako sprečiti masovni odliv mladih talentovanih kadrova u IT tehnologije, ministarka je odgovorila da je to problem u celom svetu, jer su IT tehnologije jeftinije, daju brže rezultate i velike plate zaposlenima u tom sektoru.

Begović kaže da će naš sledeći fokus biti biotehnologija i biomedicina kroz projekat Bio4 kampusa, ali da će za to trebati mnogo više sredstava i vremena nego u IT sektoru.

„Kroz proces Bio4 kampusa mi smo izašli u javnost sa time da je biotehnologija postala naš novi fokus. Pokušavamo da privučemo kompanije iz tih oblasti koje će omogućavati otvaranje radnih mesta za zaista visokostručno pozicije, za ljude koji su završili doktorate i postdoktorate i da se bave naukom i u kompanijama, a ne samo u akademskom sektoru“, poručila je Begović.

Što se tiče najavljenog projekta sekvencioniranja genoma u našoj zemlji, ministarka je rekla da je to za naučnike izvor vrednih podataka, pre svega za razvoj biomedicine, jer ti podaci nam omogućavaju da genetiku spojimo sa uzrokom nastajanja određenih bolesti.

Krajnji cilj, ističe, jeste da proširimo znanje i utvrdimo na koji način genetika utiče na naše zdravlje i na nastanak određenih bolesti.

To je neproceljiv izvor podataka, kaže, gde kroz mukotrpna istraživanja naučnici treba da spoje nastanak neke bolesti sa određenom promenom u genetičkom materijalu.

„Omogućava nam da i na osnovu genetike jedne individue izaberemo najbolji tretman, odnosno lek. Za ta otkrića potrebni su nam podaci a oni se nalaze u našoj genetičkoj informaciji“, rekla je ministarka i dodala da će biti izabrano 1.000 genoma, a materijal se uzima iz uzorka krvi.

Rukovodilac Radne grupe Fonda za mlade talente Miloš Radosavljević kazao je da se nagrade učenicima kreću od 20.000 dinara za najniža mesta na republičkim takmičenjima do 200.000 dinara za uspehe koje učenici postižu na međunarodnim olimpijadama i svetskim prvenstvima.

On dodaje da nema limitiranog broja nagrada, već da ih dobijaju svi učenici koji ispune uslove konkursa.

„Svake godine imamo sve veći broj učenika koji dobijaju nagrade. To je za pohvalu i očigledno da sve veći broj njih želi da predstavlja svoju zemlju u inostranstvu“, poručuje Radosavljević.

On navodi da će Fond za mlade talente nastaviti nagrađivanje najboljih učenika srednjih škola i stipendiranje najboljih studenata završnih godina osnovnih, integrisanih i masters studija, ali i studente koji završavaju masters i doktorske studije u inostranstvu.

Jedan od dobitnika nagrade je Milan Gelić, za osvajanje srebrne medalje na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi na Kipru 2021. godine.
Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

„Drago mi je kad dobijem neku medalju, imam ih mnogo. Velika je čast nastupati za svoju zemlju, a nagrada uvek znači neki vid podrške“, ističe Gelić.

Najveće takmičenje mu je, kaže, bilo u Oslu prošle godine, gde je osvojio bronzanu medalju, a učestvovalo je stotinak zemalja koje su poslale po šest učesnika.

Jovana Vukčević nagradu je dobila za prvo mesto u juniorskoj konkurenciji u savate boksu na Svetskom prvenstvu.

„Velika mi je čast što sam dobitnica nagrade. Osećam podršku od države, jer je veoma teško istrajati u sportu i ostvariti dobre rezultate. Nešto najlepše je predstavljati svoju zemlju. Mi smo mala zemlja, ali pokazali smo da imamo puno potencijala i veliko srce da uzmemo najveća odličja“, kazala je Vukčević.

Dogovoreno potpisivanje memoranduma o saradnji u energetici SRB i UAE

Preuzmite android aplikaciju.