Почетна > Србија
Србија

Договорено потписивање меморандума о сарадњи у енергетици СРБ и УАЕ

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и министар енергетике и инфраструктуре Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) Сухаил Ал-Мазроуеи, договорили су данас у Абу Дабију потписивање Меморандума о сарадњи у области развоја водоника, као новог енергента и наставку сарадње у области обновљивих извора енергије (ОИЕ).
Фото: Танјуг/ МРЕ/Зоран Петровић

На састанку је констатовано да сарадња Србије и УАЕ у области енергетике иде узлазном путањом и да је наредни корак унапређења сарадње управо размена искустава, стручног и техничког знања у коришћењу водоника као енергента, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

“Водоник је енергент будућности, који ће омогућити чистију енергију са мањим утицајем на животну средину. УАЕ имају знања, развијене технологије и компаније које, на темељима пријатељских односа наше две земље и лидера председника Александра Вучића и шеика Мохамеда бин Заједа Ал Нахјана, већ послују у Србији у области ОИЕ и могу нам бити значајни партнери у даљем развоју ОИЕ, али и зеленог и плавог водоника као новог енергента у нашем енергетском систему“, изјавила је Ђедовић.

Истакла да је коришћење потенцијала ОИЕ важан инструмент у повећању енергетске безбедности Србије, као и у достизању визије климатске неутралности, која представља један од кључних глобалних изазова.

„Најзначајнији резултат досадашње сарадње Србије и УАЕ је ветропарк „Чибук 1”, који производи зелену енергију којом је могуће снабдевати 113.000 домаћинстава. Током године почињемо и са изградњом „Чибука 2“ снаге 150 МW“. навела је Ђедовић.

Министар Сухаил Ал-Мазроуеи је упознао министарку Ђедовић са нуклеарним и капацитетима ОИЕ које су развиле УАЕ, као и са будућим плановима развоја енергетске инфраструктуре.

Ђедовић ће, наводи се у саопштењу, учествовати на министарском панелу “Кретање кроз неизвесности – постављање приоритета за постизање нулте нето емисије“, који се одржава у оквиру “Абу Даби недеље одрживости”.

Током њене посете Абу Дабију, предвиђен је и сусрет са генералним директором Међународне агенције за обновљиве изворе енергије Франческом Ла Камером.

Вучић са Пичом: Србија посвећена очувању мира, формирање ЗСО кључно питање

Преузмите андроид апликацију.