Почетна > Србија
Србија

Беговић: Додељено 1.200 награда ученицима из Фонда за младе таленте

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, изјавила је данас да је ове године ученицима средњих школа додељено 1.200 награда Фонда за младе таленте за успехе на домаћим и међународним такмичењима.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

На пријему за ученике средњих школа, добитника награда Фонда за младе таленте за успехе на домаћим и међународним такмичењима, Беговић је рекла да су од тог броја 55 одсто девојке, а да је највећи број добитника из области уметности, затим спорта, док су на трећем месту природно-математичке области.

Министарка верује да те награде младима много значе и да ће им дати, како је рекла, ветар у леђа.

„Моје мишљење је да су људи наше највеће богатство и да морамо у што ранијем узрасту да подржавамо децу. Ја бих волела да то буде и од основне школе, чак и од обданишта, да једноставно они који су вредни и посебни добију најбољи третман да касније у животу могу да дају свој максимум“, поручила је министарка.

Она додаје да смо ми мала земља са пуно талентаваних људи, да морамо да искористимо свако талентовано дете и дамо им шансу да буду добри у ономе зашта су рођени.

На питање како спречити масовни одлив младих талентованих кадрова у ИТ технологије, министарка је одговорила да је то проблем у целом свету, јер су ИТ технологије јефтиније, дају брже резултате и велике плате запосленима у том сектору.

Беговић каже да ће наш следећи фокус бити биотехнологија и биомедицина кроз пројекат Био4 кампуса, али да ће за то требати много више средстава и времена него у ИТ сектору.

„Кроз процес Био4 кампуса ми смо изашли у јавност са тиме да је биотехнологија постала наш нови фокус. Покушавамо да привучемо компаније из тих области које ће омогућавати отварање радних места за заиста високостручно позиције, за људе који су завршили докторате и постдокторате и да се баве науком и у компанијама, а не само у академском сектору“, поручила је Беговић.

Што се тиче најављеног пројекта секвенционирања генома у нашој земљи, министарка је рекла да је то за научнике извор вредних података, пре свега за развој биомедицине, јер ти подаци нам омогућавају да генетику спојимо са узроком настајања одређених болести.

Крајњи циљ, истиче, јесте да проширимо знање и утврдимо на који начин генетика утиче на наше здравље и на настанак одређених болести.

То је непроцељив извор података, каже, где кроз мукотрпна истраживања научници треба да споје настанак неке болести са одређеном променом у генетичком материјалу.

„Омогућава нам да и на основу генетике једне индивидуе изаберемо најбољи третман, односно лек. За та открића потребни су нам подаци а они се налазе у нашој генетичкој информацији“, рекла је министарка и додала да ће бити изабрано 1.000 генома, а материјал се узима из узорка крви.

Руководилац Радне групе Фонда за младе таленте Милош Радосављевић казао је да се награде ученицима крећу од 20.000 динара за најнижа места на републичким такмичењима до 200.000 динара за успехе које ученици постижу на међународним олимпијадама и светским првенствима.

Он додаје да нема лимитираног броја награда, већ да их добијају сви ученици који испуне услове конкурса.

„Сваке године имамо све већи број ученика који добијају награде. То је за похвалу и очигледно да све већи број њих жели да представља своју земљу у иностранству“, поручује Радосављевић.

Он наводи да ће Фонд за младе таленте наставити награђивање најбољих ученика средњих школа и стипендирање најбољих студената завршних година основних, интегрисаних и мастерс студија, али и студенте који завршавају мастерс и докторске студије у иностранству.

Један од добитника награде је Милан Гелић, за освајање сребрне медаље на Балканској математичкој олимпијади на Кипру 2021. године.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

„Драго ми је кад добијем неку медаљу, имам их много. Велика је част наступати за своју земљу, а награда увек значи неки вид подршке“, истиче Гелић.

Највеће такмичење му је, каже, било у Ослу прошле године, где је освојио бронзану медаљу, а учествовало је стотинак земаља које су послале по шест учесника.

Јована Вукчевић награду је добила за прво место у јуниорској конкуренцији у савате боксу на Светском првенству.

„Велика ми је част што сам добитница награде. Осећам подршку од државе, јер је веома тешко истрајати у спорту и остварити добре резултате. Нешто најлепше је представљати своју земљу. Ми смо мала земља, али показали смо да имамо пуно потенцијала и велико срце да узмемо највећа одличја“, казала је Вукчевић.

Договорено потписивање меморандума о сарадњи у енергетици СРБ и УАЕ

Преузмите андроид апликацију.