Situacija u ugostiteljstvu u Beču je veoma ozbiljna, jer gastronomiji i hoteljerima nedostaje radna snaga.
Centar Beča se, posle pandemije i ukidanja epidemioloških mera, ponovo puni, a tako i restorani i hoteli.
„Lokali u centru grada, ali i gostiteljski objekti izvan centra su dobro popunjeni“, raduje se šef strukovnog ogranka gastronomije u Privrednoj komori Beča Peter Dobčak.
Međutim, ukazuje da nema razloga za slavlje, jer nedostaju brojni konobari.
U hoteljerstvu i gastronomiji je nedostatak radne snage ogroman.
Prema podacima Privredne komore, razlog za nedostatak radne snage je činjenica da je u gastronomiji radio veliki broj stranaca, koji su, tokom pandemije, napustili grad i zemlju.
Većina stranih kuvara, konobara,… našlo je u svojoj domovini novo radno mesto, što je dovelo do nedostatka radne snage u Beču.
Za sada nema ni izgleda za rešenje ovog problema, jer ova privredna grana zbog pandemije nema para da privlači radnu snagu većim platama.
Preuzmite android aplikaciju.