Početna > Putovanja
Putovanja Svet

Atina: Jedinstveni šarm kolevke demokratije

Atina, glavni grad Grčke i jedan je od najstarijih gradova na svetu, mesto je koje bismo trebali posetiti makar jednom u životu. Rodna kuća demokratije i filozofije, dom Sokrata, Platona i Aristotela koji su ovde živeli pet vekova pre Hrista, privlači turiste ne samo zbog svojih antičkih tekovina, već i moderne i ulične umetnosti, multikulturalnosti, te zavidne scene kad su provod i zabava u pitanju.
Foto: Pixabay/Rygrech

Ako u Atini možete posetiti samo jednu stvar, to bi bez razmišljanja morao biti Akropolj, utvrđenje iz 5. veka pre Hrista posvećeno boginji Atini koje se nalazi u središtu grada.

Samo ime Akropolj doslovno prevedeno znači “grad na brdu”, te stoga, osim što predstavlja vrhunac antičke grčke arhitekture i simbolizuje nekadašnju moć Atine, Akropolj nudi i spektakularan pogled na okolinu.

Sam lokalitet uključuje i druge impresivne primere klasične grčke arihitekture: hramove Partenon i Erehteon kao i Propilaje – monumentalna ulazna vrata lokaliteta.

Foto: Shutterstock/Gelia
U neposrednoj blizini nalazi se i Muzej Akropolja, koji nudi jedinstveni uvid u antičku grčku umetnost i kulturu.

Muzej je otvoren 2009. godine i prikazuje brojne artefakte, uključujući kipove, posuđe, nakit i oružje, koji datiraju iz 5. veka pre Hrista, ali i interaktivne izložbe o životu u antičkoj Grčkoj.

Još jedna lokacija od izuzetne istorijske važnosti je drevna Agora – središte antičkog grčkog života i politike. Ovo arheološko nalazište se nalazi u središtu Atine, uključuje ostake hramova, tržnice i stambenih zgrada. Najpoznatiji spomenik na Agori je hram Hefesta, najbolje očuvani hram u Grčkoj.

Atina međutim nudi mnogo više od istorijskih spomenika, i brojne su četvrti u gradu koje bi trebalo posetiti, a koje otkrivaju najrazličitije aspekte grčke kulture i životnog stila.
Foto: Shutterstock/Anastasios71

Od luksuznog Kolonakija, as dizajnerskim radnjama, preko šarene Eksarhije poznate po svojoj alternativnoj i anarhističkoj sceni, pa do Monastirakija gde se odvija najbolji noćni život te šarmantne Plake sa uskim kaldrmisanim ulicama, svaki od gradskih kvartova je priča za sebe.

Ne treba zaboraviti ni Psiri, nekada radničku četvrt, danas jedan od najvažnijih delova grada poznat po alternativnim barovima, klubovima i raznovrsnim restoranima.

Kada smo kod restorana, Atina je, posebno za ljubitelje kvalitetne mediteranske kuhinje, raj na zemlji. Grčka kuhinja je mnogo više od svima poznatog girosa, a temelji se na svežim i kvalitetnim sastojcima poput maslinovog ulja, svežeg voća i povrća, meda, maslina i ribe.

Foto: Shutterstock/Anastasios71

Jedno od najpoznatijih jela je musaka, koju Grci uglavnom spremaju sa patlidžanom, krompirom, mlevenim mesom i bešamel sosom. Savršeno predjelo sastoji se od feta sira i maslina, praćeno nacionalnom salatom od svežeg paradajza i krastavca. U Atini možete probati i odličnu baklavu, koja se često pravi sa medom i maslinovim uljem.

Navodno je Lord Bajron rekao da je “Atina grad koji se ne može uporediti ni sa čim drugim na svetu”, i imao je pravo.

Iako joj zameraju da je prljava, neuređena i haotična, to ne umanjuje posebnost ovog grada u kom su sačuvani spomenici – simboli ne samo grčke kulture, već i zapadne civilizacije u celini.

Ovde se na fascinantan način spajaju prošlost i sadašnjost, grandž i elegancija, a posebnu atmosferu grad duguje blizini mora.

Grčka prestonica nagrađuje putnike otvorenog uma spontanim otkrićima, sunčanim danima i mogućnošću da ožive antičke mitove i legende na njenim ulicama.

Autor teksta: N. K.

London iz ugla pop kulture

Preuzmite android aplikaciju.