Почетна > Путовања
Путовања Свет

Лондон из угла поп културе

Осим свима знаних Биг Бена, Бакингемске палате, Тауербриџа и других историјских и културних знаменитости, у Лондону се налазе и многобројне локације приказане у омиљеним филмовима и серијама, или споменуте у музичким хитовима – занимљива алтерантива уобичајеној туристичкој рути.
Фото: PrtSc/Wikipedia

У најкосмополитскијем граду старог континента у неком тренутку су живеле и радиле неке од највећих звезда шоубизниса, најчешће у Челсију и Кенсингтону.

У Лондону сте тако својевремено могли налетети на Чарлија Чаплина, Алфреда Хичкока, Фредија Меркјурија или Дејвида Боувија, а касније на Мадону, Дејвида и Викторију Бекам, Елтона Џона или друге славне личности које су у неком тренутку свог живота Лондон звали домом.

Многе од њих град је инспирисао, у њему су стварали своја најбоља уметничка дела, а небројене су песме у којима је опеван. За алтернативну руту по Лондону идентификовали смо нека од легендарних места из поп културе која су заувек остала забележена на мапи града.

Улица Аби
Фото: Shutterstock/Claudio Divizia

Зебра у улици Аби (Abbey Road) у северозападном Лондону вероватно је најпознатији пешачки прелаз у историји, али и прва асоцијација на Битлсе.

Култни бенд је у студију “Abbey Road” снимио већину својих албума, а пешачки прелаз у истоименој улици појавио се на омоту њиховог албума из 1969. након чега је постао туристичка атракција. Албум се, наравно, звао “Abbey Road” и донео нам је хитове као што су “Something” и “Here comes the Sun”, између осталих.

Улица Аби се налази у Вестминстеру и до ње се лако стиже подземном железницом. Сам пешачки прелаз је немогуће промашити јер на њему у било које доба дана или ноћи буде обожавалаца Битлса који се фотографишу и реплицирају познати омот на ком ноншалантно улицу прелазе звезде шездесетих година прошлог века: Џон Ленон, Пол Макартни, Ринго Стар и Џорџ Харисон.

Станица Кингс Крос
Фото: Unsplash/Michal Parzuchowski

Фанови омиљеног чаробњака данашњице, Харија Потера у Лондону не смеју заобићи станицу Кингс Крос. Овде се налази платформа 9¾ где се млади чаробњаци и вештице првог септембра укрцавају у Хогвортс експрес како би ишли у школу, а којој могу приступити само они са магичним моћима.

Џоан Ролинг се у књизи базирала баш на овој станици јер су се ту, у возу за Шкотску, упознали њени родитељи. Иако је Кингс Крос станица у функцији, постоји простор посвећен Харију Потеру, а ту је и продавница у којој се могу купити све врсте чаробњачке опреме. Не треба нагласити да обожаватељи серијала константно опседају станицу.

221В улица Бејкер
Фото: Wikipedia/jordan

Број 221б у Бејкер улици (221B Baker streetеет) фиктивна је адреса најпознатијег приватног детектива у историји – Шерлока Холмса. Шерлока је створио писац Артур Конан Дојл, а његови лик и дело кориштени су у бројним филмовима и серијама. Контроверзни детектив овде је живео од 1881. до 1904, у стану на другом спрату мале зграде у џорџијанском стилу,

Данас се сматра да у време када су приче о Шерлоку објављене ова кућа заправо није постојала, а ово питање заокупља научнике већ деценијама. Данас се на адреси 221б Бејкер логично налази музеј славног детектива, препун артефаката из прича, а у непосредној близини је и музеј воштаних фигура – Мадам Тисо.

10 улица Даунинг
Фото: Shutterstock/Andy Wasley

Фамозна црна врата канцеларије и резиденције британског премијера позната су као “број 10” и представљају најфотографисанија врата Лондона у медијима, а њихова реплика се појавила у десетинама филмова и серија. Још од половине 18. века готово сви премијери су живели и радили на овој адреси, у резиденцији која располаже са више од 100 просторија.

Ова адреса изузетно је важна и љубитељима романтичне комедије “Love Actually”, будући да је на њој “премијер” Уједињеног Краљевства Хју Грант мучио љубавне муке и извео незаборавни плес уз песму “Jump for my loveе”. Ипак, туристи не могу прићи вратима број 10 будући да је читава улица заграђена због безбедности премијера и обезбеђење је присутно 24/7.

Од 2011. на овој адреси измењало се чак шест премијера, док је у истом периоду константно насељен само један Главни мишоловац Кабинетског уреда (енгл.the Chief Mouser to the Cabinet Office). Ово је службена титула који носи резиденцијална мачка премијера Уједињеног Краљевства, у овом случају мачак Лари.

Аутор текста: Н. К.

Fascinantne biblioteke Evrope

 

Преузмите андроид апликацију.