Почетна > Путовања
Путовања Свет

Атина: Јединствени шарм колевке демократије

Атина, главни град Грчке и један је од најстаријих градова на свету, место је које бисмо требали посетити макар једном у животу. Родна кућа демократије и филозофије, дом Сократа, Платона и Аристотела који су овде живели пет векова пре Христа, привлачи туристе не само због својих античких тековина, већ и модерне и уличне уметности, мултикултуралности, те завидне сцене кад су провод и забава у питању.
Фото: Pixabay/Rygrech

Ако у Атини можете посетити само једну ствар, то би без размишљања морао бити Акропољ, утврђење из 5. века пре Христа посвећено богињи Атини које се налази у средишту града.

Само име Акропољ дословно преведено значи “град на брду”, те стога, осим што представља врхунац античке грчке архитектуре и симболизује некадашњу моћ Атине, Акропољ нуди и спектакуларан поглед на околину.

Сам локалитет укључује и друге импресивне примере класичне грчке арихитектуре: храмове Партенон и Ерехтеон као и Пропилаје – монументална улазна врата локалитета.

Фото: Shutterstock/Gelia
У непосредној близини налази се и Музеј Акропоља, који нуди јединствени увид у античку грчку уметност и културу.

Музеј је отворен 2009. године и приказује бројне артефакте, укључујући кипове, посуђе, накит и оружје, који датирају из 5. века пре Христа, али и интерактивне изложбе о животу у античкој Грчкој.

Још једна локација од изузетне историјске важности је древна Агора – средиште античког грчког живота и политике. Ово археолошко налазиште се налази у средишту Атине, укључује остаке храмова, тржнице и стамбених зграда. Најпознатији споменик на Агори је храм Хефеста, најбоље очувани храм у Грчкој.

Атина међутим нуди много више од историјских споменика, и бројне су четврти у граду које би требало посетити, а које откривају најразличитије аспекте грчке културе и животног стила.
Фото: Shutterstock/Anastasios71

Од луксузног Колонакија, ас дизајнерским радњама, преко шарене Ексархије познате по својој алтернативној и анархистичкој сцени, па до Монастиракија где се одвија најбољи ноћни живот те шармантне Плаке са уским калдрмисаним улицама, сваки од градских квартова је прича за себе.

Не треба заборавити ни Псири, некада радничку четврт, данас један од најважнијих делова града познат по алтернативним баровима, клубовима и разноврсним ресторанима.

Када смо код ресторана, Атина је, посебно за љубитеље квалитетне медитеранске кухиње, рај на земљи. Грчка кухиња је много више од свима познатог гироса, а темељи се на свежим и квалитетним састојцима попут маслиновог уља, свежег воћа и поврћа, меда, маслина и рибе.

Фото: Shutterstock/Anastasios71

Једно од најпознатијих јела је мусака, коју Грци углавном спремају са патлиџаном, кромпиром, млевеним месом и бешамел сосом. Савршено предјело састоји се од фета сира и маслина, праћено националном салатом од свежег парадајза и краставца. У Атини можете пробати и одличну баклаву, која се често прави са медом и маслиновим уљем.

Наводно је Лорд Бајрон рекао да је “Атина град који се не може упоредити ни са чим другим на свету”, и имао је право.

Иако јој замерају да је прљава, неуређена и хаотична, то не умањује посебност овог града у ком су сачувани споменици – симболи не само грчке културе, већ и западне цивилизације у целини.

Овде се на фасцинантан начин спајају прошлост и садашњост, гранџ и елеганција, а посебну атмосферу град дугује близини мора.

Грчка престоница награђује путнике отвореног ума спонтаним открићима, сунчаним данима и могућношћу да оживе античке митове и легенде на њеним улицама.

Аутор текста: Н. К.

London iz ugla pop kulture

Преузмите андроид апликацију.