Početna > Svet
Svet

Antonov: SAD se i dalje rukovode logikom hladnog rata u odnosu prema Rusiji

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, rekao je da se američke vlasti i dalje rukovode logikom hladng rata u vođenju svoje politike prema Rusiji.
Foto: Pixabay/12019

„Čini se da Vašington treba stalno da se afirmiše kroz takmičenje sa Rusijom. Izgleda kao da duh Sovjetskog Saveza još hara administrativnim hodnicima u američkoj prestonici, a hladni rat uopšte nije završen“, rekao je Antonov u intervjuu američkom magazinu Njuzvik, prenosi TAS S.

Ambasador je ocenio da je Vašingtonu bilo mnogo lakše da napadne Rusiju nego da konsoliduje društvo unutar SAD i u zapadnim zemljama i da krivicu prebaci na „stranog neprijatelja koji podriva vrednosti demokratskog sveta“.

„Istovremeno, krivicu za sopstvene probleme i pogrešne procene uvek može prebaciti na Rusku Federaciju i iskoristiti Moskvu da opravda svoju neviđenu vojnu potrošnju“, kazao je Antonov.

Naveo je da, „tražeći izgovor u sukobima u Ukrajini, administracija SAD ruši uzajamno korisne veze između Rusije i Evrope, čineći potonju potpuno zavisnom od Vašingtona“.

Antonov je rekao i da su SAD decenijama nakon raspada Sovjetskog Saveza namerno radile „na stvaranju antiruskog uporišta na ukrajinskoj teritoriji“.

Prema rečima ruskog diplomate, to je „podsticalo neprijateljstvo prema svemu što je rusko“.

Večeras počinje jevrejski praznik Hanuka

Preuzmite android aplikaciju.