Почетна > Свет
Свет

Вечерас почиње јеврејски празник Ханука

Са заласком сунца вечерас почиње Ханука или Хаг хаурим, јеврејски празник слободе и светлости, који ће трајати до 26. децембра.
Фото: Pexels/
cottonbro studio

Рабин Јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел објаснио је, гостујући у јутарњем програму РТС-а, да се Ханука слави у знак сећања на трогодишњи ослободилачки рат, односно ослобођење Јерусалима 165. године пре нове ере, када је „поново упаљено кандило, а идоли избачени из Храма“.

Наглашава да свечаност траје осам дана и за то време у јеврејским породицама пали се осам свећа на осмокраком свећњаку
Асиел истиче да паљење свећа означава једну борбу коју су Јевреји у другом веку пре Нове ере започели против грчке цивилизације.

„Грци су видели да Јевреји црпе снагу из свог учења из Торе и забранили су проучавање Торе, да држе Шабат и да се обрезују и увели су Кип Бога Зевса, који је био потпуна антитеза политеизму оног времена. Грци су покушали да их претопе, али нису успели“, рекао је Асиел.

Како је навео, једна мала Јудеја успела је да надвлада једну моћну царевину и када су ушли у храм нашли су уље у једном неотвореном ћупу и који је неким чудом учинио да свећнак који је био у храму гори осам дана.

„Ми од тада славимо празник. Осам дана палимо свеће, првог дана палимо једну свећу, и сваког дана по једну свећу. Разлог је што се у светости увек успињемо, а никада не силазимо. Суштина је да један мали пламичак може да се разгори у времену када мислите да вас је обузео потпуни мрак“, објаснио је Асиел.

Напоменуо је да је ово радостан празник када деца сваки дан добију по неки мали поклон.

Обичаји за овај празник су, како је рекао рабин, да се једе направљено нешто на уљу – крофне или латкес, јело од кромпира, преноси РТС.

Severna Koreja ispalila dve balističke rakete

Преузмите андроид апликацију.