Početna > Blog
Blog Srbija

Aleksa Grubešić: Slučaj Daniela Smita i antisrpska propaganda dnevnog lista „Danas“

Prethodnih dana je mnoge zapanjio, a mene lično uveselio, intervju novinarke dnevnog lista Danas, Ivane Šundić Mihovilović, sa lažnim i nepostojećim „britanskim stručnjakom za međunarodne odnose i bezbednost sa fokusom na Zapadni Balkan“, izvesnim Danielom Smitom, za koga se ispostavilo da je običan internet trol nalog. Uveselio me zato što se još jednom pokazalo kako se antisrpska i antidržavna agenda tog dnevnog lista nalazi iznad nepristrasnosti, objektivnosti i kredibilnosti na koje se pozivaju.
Foto: Gradske info

Intervju urađen u elektronskoj formi (budući da drugačije i ne može jer osoba pod imenom Daniel Smit očigledno ne postoji) objavljen je 1. februara ove godine pod naslovom „Vučić mora da shvati da priznanje nezavisnosti Kosova nije stvar kompromisa, već priznanje realnosti“. Isti više nije dostupan, jer je portal Danasa uklonio intervju sa tom nepostojećom osobom, ali je očigledno suština bila da se pronađe neki međunarodni stručnjak koji će sa kvazi naučnog aspekta da objasni kako Srbija mora da prizna nezavisnost tzv. Kosova i da se odrekne suvereniteta nad delom svoje teritorije.

Ništa novo od novinara Danasa i od ovog lista u celini ako mene pitate, s tim da su za mišljenje mogli da konsultuju nekog proverenog autoriteta za antisrpsku analitiku, kao što je recimo Janoš Bugajski, koji se baš ovih dana oglasio sa radikalno srbofobnim stavom, toliko da je čak optužio i svoje svete krave SAD i EU, ocenivši da one „pale balkanski fitilj“ insistiranjem da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji. Ovaj put su propagandisti Danasa ipak otišli korak dalje i za mišljenje konsultovali lažan nalog nepostojećeg stručnjaka na Tviteru koji se svakodnevno oglašavao sa optužbama protiv Srbije i Srba.

U međuvremenu, neumorna srpska „fektčeker“ zajednica je raskrinkala lažni nalog Daniela Smita na Tviteru i došlo se do saznanja da čovek pod tim imenom ne postoji i da se najverovatnije radi o delu organizovanih albanskih internet trol naloga koji su usmereni ka vođenju hibridnog rata protiv Srbije.

Na tom nalogu je Srbija prozivana za odbijanje da uvede sankcije Rusiji, optuživana za destabilizaciju regiona politikom „Srpskog sveta“, pozivana da prizna nezavisnost tzv. Kosova uz ukazivanje predstavnicima EU da je potrebno izvršiti obustavu evropskog puta Srbije, a na istom je vođena i standardna evroatlantska propaganda usmerena protiv Rusije, ali najviše sa naglaskom na vezama između Srbije i Rusije, bilo da su one postojeće ili potpuno izmišljene.

Sve je to rađeno vrlo perfidno, tako da je delovalo da osoba imena Daniel Smit zaista postoji (iako je kasnije utvrđeno da je korišćen američki engleski umesto britanskog, kojim bi jedan Britanac valjda trebao da se služi, te da su uočene elementarne gramatičke greške za osobu čiji je engleski maternji jezik), a sam nalog je često imao podršku istaknutih drugosrbijanskih političara i medijskih propagandista pro-zapadne orijentacije u Srbiji. Tviter nalog „Mirko Radoš“, koji je do tančina raskrinkao projekat „Daniel Smit“ i njegovu uvezanost sa još par sličnih trol i lažnih naloga koji se predstavljaju kao neki zapadni analitičari i eksperti za Zapadni Balkan, je čak utvrdio da u samom nazivu naloga Smita „@DanielS18352008“, broj 1835 predstavlja godinu u kojoj je došlo do albanskog ustanka protiv Otomanske imperije, dok 2008 jasno predstavlja godinu u kojoj je tzv. Kosovo jednostrano proglasilo svoju nezavisnost.

Ništa od pomenutog nije bilo dovoljno novinarki Danasa da shvati da je u pitanju lažni trol nalog čiji je cilj negativna kampanja protiv Srbije. Ili možda jeste ali nije prošlo u javnosti kako je očekivala?
Foto: PrtSc/danas.rs

Kada je novinarka Ivana nakon urađenog elektronskog intervjua sa Smitom, zamislila da uradi i video intervju pomenutog eksperta za Zapadni Balkan, Daniel Smit je prvo zaključao, a zatim i obrisao nalog na Tviteru. Tada je i potpuno razotkriveno da dotični uopšte ne postoji, da nije nikakav stručnjak za međunarodne odnose i bezbednost sa fokusom na Zapadni Balkan i da su za relevantan izvor mišljenja naučne zajednice iz Velike Britanije, drugosrbijanci i medijski propagandisti u Srbiji uzimali stavove internet trol naloga napravljenog za svrhe vođenja hibridnog rata protiv Srbije. Ali kako su baš odlučili da naprave intervju sa trol nalogom koji nam saopštava da moramo da „priznamo realnost na Kosovu i Metohiji“, čime novinari Danasa agituju da se čuje stav onih koji se zalažu za potpuno odvajanje Kosova i Metohije od ostatka Srbije?

Kako to da gospođa Šundić Mihovilović nije nasela na nekog lažnog ruskog ili kineskog stručnjaka za Zapadni Balkan koji smatra da treba poštovati međunarodno pravo i rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i pronaći rešenje za Kosovo i Metohiju tako da isti trajno ostanu sastavni deo Republike Srbije?

Naravno da ništa od toga nije moguće jer novinari, a zapravo propagandisti Danasa, deluju isključivo po zadatoj agendi. A ona u ovom slučaju glasi da je Srbija kriva za sve i da za to mora platiti teritorijama. Bez obzira na pravo i pravdu.

Novinarka Šundić Mihovilović se dalje u svom saopštenju brani stavom da je nasela na nepostojećeg britanskog stručnjaka zato što je intervju sa istim uradio „jedan veliki i relevantan medij“ (misleći na Al Džaziru), „ali i činjenicom da ga na Tviteru prati veliki broj relevantnih javnih ličnosti iz Srbije“. Dakle, nezavisne i objektivne novinare (a zapravo propagandiste) iz Al Džazire i Danasa, kao i te drugosrbijanske mrzitelje Srbije i Srba koji su predstavljeni kao relevantne javne ličnosti, je uspeo da nasamari jedan običan albanski internet trol nalog. Urnebesno.

Da stvar na kraju ovog cirkusa od priče bude gora, u propratnom tekstu Ivane Šundić Mihovilović na portalu „Danas“ kojim se izvinjava čitaocima za načinjen propust, svoj potpuni promašaj, praćen željom za diskreditacijom Srbije i promocijom nezavisnosti tzv. Kosova, pravda optužbama protiv Rusije i njihove propagande na Tviteru i društvenim mrežama.

Uz to napominje i da uz rusku propagandu na Balkanu često rame uz rame ide i srpska, pa eto nju tako jadnu i naivnu su ovaj put nasamarili ruski i srpski propagandisti, koji su valjda od novembra 2021. godine temeljno gradili nalog „Daniel Smit“ samo da bi u perspektivi diskreditovali jednu novinarku Danasa kojoj se učinilo da je Daniel pravi stručnjak koji svakodnevno vrlo ažurno i istrajno blati Srbiju i Rusiju, i kao takvom mu treba pokloniti prostor u mediju za koji gospođa Šundić Mihovilović radi.

Ovo obrušavanje na rusku propagandu i taj nebrojeno pominjani „ruski maligni uticaj“ prati i stav novinarke Šundić Mihovilović o ratu Ukrajini i osudi ruske agresije, dok istovremeno kao važan prenosi stav izmišljenog Britanca da tzv. Kosovo treba priznati kao nezavisno. Srbija dakle da prizna realnost na terenu, a Ukrajina nikako da ne priznaje rusku aneksiju delova njene teritorije, i da nastavi borbu sa Rusima do poslednjeg Ukrajinca. Vrlo dosledno.

Rusija a samim tim i Srbija je, zaključimo, kriva što je uvaženu Ivanu, propagandiste Al Džazire i relevantne drugosrbijance, nasamarila britanska verzija Konte Mario Marka del Tintoreta, gospodin Daniel Smit.

Za ovaj cirkus Danasa neki bi rekli „ugasite se“, a ja ću da zahvalim Bogu i medijskim slobodama u Srbiji što takvi postoje, da normalan svet u Srbiji može da vidi pravo lice onih koji otvoreno zastupaju antidržavne i antisrpske interese unutar ove zemlje. I da samim tim taj normalan svet misli i radi sve suprotno.


Autor: Aleksa Grubešić

 

Stavovi izneti u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.

 

Prethodni autorski tekst Alekse Grubešića možete pročitati ovde:

Aleksa Grubešić: Kultura sećanja – racija u Novom Sadu

Preuzmite android aplikaciju.