Почетна > Блог
Блог Србија

Алекса Грубешић: Случај Даниела Смита и антисрпска пропаганда дневног листа „Данас“

Претходних дана је многе запањио, а мене лично увеселио, интервју новинарке дневног листа Данас, Иване Шундић Миховиловић, са лажним и непостојећим „британским стручњаком за међународне односе и безбедност са фокусом на Западни Балкан“, извесним Даниелом Смитом, за кога се испоставило да је обичан интернет трол налог. Увеселио ме зато што се још једном показало како се антисрпска и антидржавна агенда тог дневног листа налази изнад непристрасности, објективности и кредибилности на које се позивају.
Фото: Градске инфо

Интервју урађен у електронској форми (будући да другачије и не може јер особа под именом Даниел Смит очигледно не постоји) објављен је 1. фебруара ове године под насловом „Вучић мора да схвати да признање независности Косова није ствар компромиса, већ признање реалности“. Исти више није доступан, јер је портал Данаса уклонио интервју са том непостојећом особом, али је очигледно суштина била да се пронађе неки међународни стручњак који ће са квази научног аспекта да објасни како Србија мора да призна независност тзв. Косова и да се одрекне суверенитета над делом своје територије.

Ништа ново од новинара Данаса и од овог листа у целини ако мене питате, с тим да су за мишљење могли да консултују неког провереног ауторитета за антисрпску аналитику, као што је рецимо Јанош Бугајски, који се баш ових дана огласио са радикално србофобним ставом, толико да је чак оптужио и своје свете краве САД и ЕУ, оценивши да оне „пале балкански фитиљ“ инсистирањем да се формира Заједница српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији. Овај пут су пропагандисти Данаса ипак отишли корак даље и за мишљење консултовали лажан налог непостојећег стручњака на Твитеру који се свакодневно оглашавао са оптужбама против Србије и Срба.

У међувремену, неуморна српска „фектчекер“ заједница је раскринкала лажни налог Даниела Смита на Твитеру и дошло се до сазнања да човек под тим именом не постоји и да се највероватније ради о делу организованих албанских интернет трол налога који су усмерени ка вођењу хибридног рата против Србије.

На том налогу је Србија прозивана за одбијање да уведе санкције Русији, оптуживана за дестабилизацију региона политиком „Српског света“, позивана да призна независност тзв. Косова уз указивање представницима ЕУ да је потребно извршити обуставу европског пута Србије, а на истом је вођена и стандардна евроатлантска пропаганда усмерена против Русије, али највише са нагласком на везама између Србије и Русије, било да су оне постојеће или потпуно измишљене.

Све је то рађено врло перфидно, тако да је деловало да особа имена Даниел Смит заиста постоји (иако је касније утврђено да је коришћен амерички енглески уместо британског, којим би један Британац ваљда требао да се служи, те да су уочене елементарне граматичке грешке за особу чији је енглески матерњи језик), а сам налог је често имао подршку истакнутих другосрбијанских политичара и медијских пропагандиста про-западне оријентације у Србији. Твитер налог „Мирко Радош“, који је до танчина раскринкао пројекат „Даниел Смит“ и његову увезаност са још пар сличних трол и лажних налога који се представљају као неки западни аналитичари и експерти за Западни Балкан, је чак утврдио да у самом називу налога Смита „@DanielS18352008“, број 1835 представља годину у којој је дошло до албанског устанка против Отоманске империје, док 2008 јасно представља годину у којој је тзв. Косово једнострано прогласило своју независност.

Ништа од поменутог није било довољно новинарки Данаса да схвати да је у питању лажни трол налог чији је циљ негативна кампања против Србије. Или можда јесте али није прошло у јавности како је очекивала?
Фото: PrtSc/danas.rs

Када је новинарка Ивана након урађеног електронског интервјуа са Смитом, замислила да уради и видео интервју поменутог експерта за Западни Балкан, Даниел Смит је прво закључао, а затим и обрисао налог на Твитеру. Тада је и потпуно разоткривено да дотични уопште не постоји, да није никакав стручњак за међународне односе и безбедност са фокусом на Западни Балкан и да су за релевантан извор мишљења научне заједнице из Велике Британије, другосрбијанци и медијски пропагандисти у Србији узимали ставове интернет трол налога направљеног за сврхе вођења хибридног рата против Србије. Али како су баш одлучили да направе интервју са трол налогом који нам саопштава да морамо да „признамо реалност на Косову и Метохији“, чиме новинари Данаса агитују да се чује став оних који се залажу за потпуно одвајање Косова и Метохије од остатка Србије?

Како то да госпођа Шундић Миховиловић није насела на неког лажног руског или кинеског стручњака за Западни Балкан који сматра да треба поштовати међународно право и резолуцију Савета безбедности Уједињених нација и пронаћи решење за Косово и Метохију тако да исти трајно остану саставни део Републике Србије?

Наравно да ништа од тога није могуће јер новинари, а заправо пропагандисти Данаса, делују искључиво по задатој агенди. А она у овом случају гласи да је Србија крива за све и да за то мора платити територијама. Без обзира на право и правду.

Новинарка Шундић Миховиловић се даље у свом саопштењу брани ставом да је насела на непостојећег британског стручњака зато што је интервју са истим урадио „један велики и релевантан медиј“ (мислећи на Ал Џазиру), „али и чињеницом да га на Твитеру прати велики број релевантних јавних личности из Србије“. Дакле, независне и објективне новинаре (а заправо пропагандисте) из Ал Џазире и Данаса, као и те другосрбијанске мрзитеље Србије и Срба који су представљени као релевантне јавне личности, је успео да насамари један обичан албански интернет трол налог. Урнебесно.

Да ствар на крају овог циркуса од приче буде гора, у пропратном тексту Иване Шундић Миховиловић на порталу „Данас“ којим се извињава читаоцима за начињен пропуст, свој потпуни промашај, праћен жељом за дискредитацијом Србије и промоцијом независности тзв. Косова, правда оптужбама против Русије и њихове пропаганде на Твитеру и друштвеним мрежама.

Уз то напомиње и да уз руску пропаганду на Балкану често раме уз раме иде и српскa, па ето њу тако јадну и наивну су овај пут насамарили руски и српски пропагандисти, који су ваљда од новембра 2021. године темељно градили налог „Даниел Смит“ само да би у перспективи дискредитовали једну новинарку Данаса којој се учинило да је Даниел прави стручњак који свакодневно врло ажурно и истрајно блати Србију и Русију, и као таквом му треба поклонити простор у медију за који госпођа Шундић Миховиловић ради.

Ово обрушавање на руску пропаганду и тај небројено помињани „руски малигни утицај“ прати и став новинарке Шундић Миховиловић о рату Украјини и осуди руске агресије, док истовремено као важан преноси став измишљеног Британца да тзв. Косово треба признати као независно. Србија дакле да призна реалност на терену, а Украјина никако да не признаје руску анексију делова њене територије, и да настави борбу са Русима до последњег Украјинца. Врло доследно.

Русија а самим тим и Србија је, закључимо, крива што је уважену Ивану, пропагандисте Ал Џазире и релевантне другосрбијанце, насамарила британска верзија Конте Марио Марка дел Тинторета, господин Даниел Смит.

За овај циркус Данаса неки би рекли „угасите се“, а ја ћу да захвалим Богу и медијским слободама у Србији што такви постоје, да нормалан свет у Србији може да види право лице оних који отворено заступају антидржавне и антисрпске интересе унутар ове земље. И да самим тим тај нормалан свет мисли и ради све супротно.


Аутор: Алекса Грубешић

 

Ставови изнети у овом тексту су ауторови и могуће је да исти не представљају ставове наше редакције.

 

Претходни ауторски текст Алексе Грубешића можете прочитати овде:

Aleksa Grubešić: Kultura sećanja – racija u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.