Leto je pri kraju zato iskoristite ovo savršeno voće, za koje kažu da je simbol mudrosti. Reč je o najspominjanijem voću u Bibliji-smokvi.
Ova mediteranska biljka zaprava pripada rodu fikusa. Njeno poreklo potiče s Bliskog istoka i zapadne Azije, odakle se raširila po čitavom svetu.
Za ovaj rajski plod bi se moglo reći da je u celosti zdrav. Plod, list, kao i mlečni sok pomoći će vašem organizmu da očuva vitalnost i zdravlje.
I dok smo bili mali, bilo nam je interesantno što iz listova smokve ističe “mleko“, ne znajući da je u pitanju veoma lekovit sok. Iako ovaj mlečni sok, zbog svoje jačine, može iziritirati kožu, svima je dobro poznato da je izuzetno efikasan u oklanjanju bradavica.
Plod smokve zauzima gotovo čitav spektar boja, od žute, preko zelene, ljubičaste, modre, pa sve do crne. One se mogu konzumirati kako u svežem, tako i u suvom obliku, koji je dostupan tokom čitave godine, za razliku od svežih smokvi.
Ukoliko konzumirate ovo voće, zdravlje mozga i crevnog trakta vam je zagarantovano. Smokve sadrže jedinstvene fitohemikalije, koje su vezane sa mineralima, poput bioraspoloživog natrijuma i kalijuma, koji su odgovorni za očuvanje i izgradnju neurotransmitera. Zato se savetuje konzumiranje ovog voća kao prevencija Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i ostalih neuroloških oboljenja.
Koža smokve, izuzetno bogata vlaknima, hrani dobre bakterije u crevnom traktu, a istovremeno ubija štetne bakterije i parazite, uklanja teške metale i ostale otrove iz tela. Zbog svega toga, može se reći da je smokva izuzetan čistač crevnog trakta.
Vitamini B grupe, vitamin C, beta – karoten, bakar, kalcijum i kalijum su takođe prisutni u ovoj sočnoj i slatkoj voćki.
Posle velikih napora, sportisti svoju energiju mogu nadoknaditi konzumiranjem upravo ovog ploda. Ona će im obezbediti dobru koncentraciju i energiju. Osobe sa povećanim šećerom i dijabetesom bi trebalo da u ograničenim količinama konzumiraju smokve.
Takođe, zbog prisustva kalcijuma, smokve su dobre za koštani sistem. Isto tako prolepšaće vam kožu i omogućiti kvalitetniji san.
Iako je mi najčešće koristimo kao slatkiš, smokvu je moguće kombinovati na više načina. U kombinaciji sa mesom i sirom, pokazuju svoju egzotičnu notu. Zapecite sveže smokve, dodajte im sir, pinjole ili bademe, prelijte sa malo maslinovog ulja i uživajte u sjajnom obroku.
Smokve su veoma korisne za ublažavanje emocionalnih rana i postizanja ravnoteže između psihe i emocija. Često se stablo smokve daje kao primer balansa, jer je koren smokve jak i proteže se u zemlji isto koliko su mu grane jake i dalekosežne.
Zbog svega navedenog, uključite ovo rajsko voće u svoju ishranu. Učiniće vaše telo zdravim, uravnotežiti vas i učiniti mudrijim nego što jeste.
Koje je još voće blagotvorno za naš organizam, možete videti OVDE
Preuzmite android aplikaciju.