Kukuruz ima brojne zdravstvene prednosti, pa obavezno uključite ovo povrće u svoju ishranu.
Smanjuje holesterol
Da biste smanjili holesterol, dodajte kukuruzno ulje u ishranu. Istraživanja su pokazala da su osobe koje su svakodnevno konzumirale četiri supene kašike ovog ulja imale znatno niži holesterol u poređenju sa osobama koje su konzumirale istu količinu kokosovog ulja,
Smanjuje rizik od dijabetesa
Ljubičasti kukuruz može pomoći u kontroli dijabetesa. Naime, antocijanin, koji se nalazi u ovoj vrsti kukuruza, aktivira receptor slobodnih masnih kiselina (G protein) i enzim glukokinazu, koji su povezani sa smanjenjem rizika od dijabetesa, pokazalo je istraživanje.
Poboljšava varenje
Kukuruz takođe stimuliše varenje. Potrošnja polidekstroze i rastvorljivih vlakana, koja se nalaze u kukuruzu, podstiču redovnu stolicu.
Poboljšava crevne bakterije
Zdrava ravnoteža crevnih bakterija je važna za opšte zdravlje. Jedenje kukuruza pomaže u održavanju te ravnoteže u crevima. Naime, rastvorljiva vlakna imaju prebiotički efekat, povećavajući količinu zdravih bifidobakterija u digestivnom traktu.
Preuzmite android aplikaciju.