Fraza „dodati trešnju na vrh”, pored metaforičkog, može imati i doslovno značenje, posebno kada su u pitanju zdravstvene stvari.
Ovi mali rubin-crveni plodovi slatko-kiselog ukusa nisu samo odličan dodatak kolačima, kolačićima i raznim pecivima, već su i sami snažan izvor antioksidanata.
Ovo su razlozi zašto ih treba uključiti u ishranu.
Eliminišu nesanicu
Ako imate problema sa spavanjem ili uzimate suplemente melatonina pre spavanja jer imate nesanicu, svakako bi trebalo da dodate višnje u svoju ishranu. Oni sadrže melatonin i stoga prirodno promovišu zdrav i kvalitetan san.
Snižavaju holesterol
Istraživanja su pokazala da višnje, a posebno sokovi i pića od njih, blagotvorno utiču na snižavanje LDL holesterola, koji je najodgovorniji za veći rizik od srčanog udara. Sok od trešnje može biti koristan i za čišćenje masne jetre, jer snižava trigliceride.
Regulišu krvni pritisak i sprečavaju dijabetes
Trešnje pomažu u regulisanju i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska i na taj način stabilizuju hipertenziju. Zbog svoje kiselosti ovo voće ima i nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva skokove insulina i na taj način sprečava dijabetes. Pored toga, trešnje su odličan izvor ugljenih hidrata za one koji već imaju dijabetes tipa II.
Smanjuju simptome artritisa i gihta
Trešnje imaju antiinflamatorna svojstva i mogu da ublaže bol, a dobre su i za pacijente sa osteoporozom jer pružaju zaštitu od habanja ćelija. Međutim, ono što je još važnije je činjenica da ovo voće ublažava bolove koji nastaju kao posledica artritisa i gihta.
Popravljaju raspoloženje
Istraživanja su pokazala da trešnje, posebno slatke, popravljaju raspoloženje jer smanjuju nivo kortizola – hormona stresa.
Ne držite otvorene konzerve u frižideru – loše za kvalitet ali i ukus hrane
Preuzmite android aplikaciju.