Petak je! U slučaju da vam treba naučno dokazan izgovor za večeras.
Možda petkom koristite vino kao deo svog programa „nege sebe“, ali njegovi pozitivni efekti prevazilaze opuštanje.
Crno vino sadrži antioksidante, posebno polifenole grožđa, koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja i uravnotežuju krvni pritisak.
Evo nekoliko zanimljivih činjenica o prednostima pijenja crnog vina koje verovatno niste znali.
Može sprečiti karijes
Usta ljubičastog vina vam ne bi izgledala tako loša da znate da vino ubija bakterije koje izazivaju karijes, zar ne?
Pomaže i kod alergija
Nedavno je objavljeno 80 nezavisnih studija, koje sve podržavaju činjenicu da flavonoidi koji se nalaze u crvenom vinu smanjuju simptome astme i alergija. Ove implikacije treba detaljnije istražiti, ali zvuče obećavajuće.
Može odložiti razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti
U pomalo odvratnoj studiji iz 2017. godine, naučnici su dodali metabolite ljudskog creva dobijene od crnog vina (ili onoga što će biti u vašem izmetu nakon što popijete vino) u raspadajuće neurološke ćelije i dobili neočekivane rezultate – metaboliti su sprečili ćelije da umru.
Smanjuje rizik od depresije
Iako je obilno piće često povezano sa lošim mentalnim zdravljem, čaša vina dnevno (ili pijenje vina u umerenim količinama) može održati željeni nivo endorfina i sprečiti razvoj depresije. To nas ne iznenađuje previše.
Preuzmite android aplikaciju.