Петак је! У случају да вам треба научно доказан изговор за вечерас.
Можда петком користите вино као део свог програма „неге себе“, али његови позитивни ефекти превазилазе опуштање.
Црно вино садржи антиоксиданте, посебно полифеноле грожђа, који смањују ризик од срчаних обољења и уравнотежују крвни притисак.
Ево неколико занимљивих чињеница о предностима пијења црног вина које вероватно нисте знали.
Може спречити каријес
Уста љубичастог вина вам не би изгледала тако лоша да знате да вино убија бактерије које изазивају каријес, зар не?
Помаже и код алергија
Недавно је објављено 80 независних студија, које све подржавају чињеницу да флавоноиди који се налазе у црвеном вину смањују симптоме астме и алергија. Ове импликације треба детаљније истражити, али звуче обећавајуће.
Може одложити развој Алцхајмерове и Паркинсонове болести
У помало одвратној студији из 2017. године, научници су додали метаболите људског црева добијене од црног вина (или онога што ће бити у вашем измету након што попијете вино) у распадајуће неуролошке ћелије и добили неочекиване резултате – метаболити су спречили ћелије да умру.
Смањује ризик од депресије
Иако је обилно пиће често повезано са лошим менталним здрављем, чаша вина дневно (или пијење вина у умереним количинама) може одржати жељени ниво ендорфина и спречити развој депресије. То нас не изненађује превише.
Преузмите андроид апликацију.