Почетна > Живот и стил
Живот и стил

3 начина на које вам тестенина помаже да изгубите килограме: Постоје трикови али уживаћете у сваком залогају

Када је у питању губитак тежине, угљени хидрати у тестенини углавном имају лошу репутацију.
Фото: Pexels/janetrangdoan

Али, здрава јела од тестенина су сасвим друга ствар. У ствари, сродна студија је открила да тестенина може бити део здраве исхране и заправо помоћи у губитку тежине.

Медитеранска дијета је добро избалансиран начин исхране и не демонизује ниједну групу хране. Уместо тога, фокусира се на конзумирање сваке хране (као што је тестенина) умерено.

Зато је то одличан план исхране за људе који траже одрживост у свом избору исхране.

Дакле, без обзира да ли покушавате да смршате, да се осећате здравије или само откријете нове начине да уживате у својој омиљеној тестенини, у наставку вам представљамо 3 савета како да уживате у тестенини на најздравији начин.

Не заборавите на протеине

Порција тестенине није посебно калорична (обично има око 250 до 300 калорија), али скроб може довести до скока инсулина и брзог пораста шећера у крви.

Када ниво шећера у крви брзо расте, он има тенденцију да пада једнако брзо што обично доводи до жудње за рафиниранијим угљеним хидратима.

Добра вест је да можете смањити скокове шећера у крви и жељу за угљеним хидратима тако што ћете припремити тестенину са мало протеина, масти и влакана. Протеини треба да попуне 1/4 вашег тањира. Ако покушавате да смршате, ово је веома важно.

Протеини вам могу помоћи да задржите више мишића док губите масноћу и доводе до сагоревања више калорија током дана.

Свежа риба, као што су лосос и шкампи, такође обезбеђује неке есенцијалне омега-3 масне киселине које јачају мозак и тело. Али ако лосос, туњевина, шкољке, шкампи, па чак и јастог нису ваша ствар, онда можете да пређете на немасну пилетину.

А ако сте веган, тестенина и махунарке су једна од најздравијих комбинација које можете да направите. Бели пасуљ ће, на пример, вашем омиљеном јелу додати влакна, протеине и кремаст укус, док ће сочиво додати богат укус налик месу.

Не плашите се масти

Здравим мастима је потребно више времена за варење од угљених хидрата, због чега се дуже осећате ситим. “Здраве масти” се обично односе на мононезасићене и полинезасићене масти, које помажу у снижавању ЛДЛ холестерола (врсте која зачепљује артерије) и могу смањити ризик од дијабетеса типа 2.

Користите 1 кашичицу маслиновог уља и жељену количину соли, бибера и других зачина да зачините јело. Ако пазите на калорије, само измерите маслиново уље уместо да га сипате право из флаше.

Једна кашика маслиновог уља има око 119 калорија. Ако желите да експериментишете, можете додати авокадо у своју тестенину.

Тестенина са поврћем

Када размишљамо о јелима од тестенина, поврће мора бити звезда. Добро правило је да увек укључите 2-3 порције поврћа сваки пут када кувате јело од тестенине, које ће напунити ваш оброк влакнима.

Већини жена треба 25 грама влакана дневно, али у просеку добијају само 15-22 грама. Мушкарцима стручњаци препоручују 38 грама влакана дневно, али у просеку уносе само 20-26 грама.
Вероватно је то разлог зашто затвор мучи милионе људи у свакодневном животу. Срећом, љубитељи тестенине не морају да се окрећу досадној салати да би добили влакна која су им потребна.

Све што треба да урадите је да у оброк додате онолико поврћа колико желите. Ниједно поврће није боље од другог: артичоке, грашак, броколи и тиквице су супер избор, али кувани парадајз, лук и спанаћ су такође укусна комбинација.

Нутриционисти кажу да је ово поврће здравије кувано, али обратите пажњу да не претерате

Преузмите андроид апликацију.