Početna > Život i stil
Život i stil

Koliko vremena nakon smrti ljubimca treba da prođe dok ne nabavite novog?

Tišina u kući, prazan krevet, nema vlažne njuškice koja vas budi ujutro i niko ne luduje od sreće kad se vratite s posla. Kad vaš pas umre, to nije samo tužno, nego vam se i život okrene naglavačke.
Foto: Gradske info

Normalno je da osećate da vam nedostaje neki četvoronožni ljubimac nakon što je vaš voljeni pas uginuo. U teoriji, najjednostavnije rešenje bilo nabaviti drugog psa, ali u praksi to nije baš tako.

Takođe, mnogi vlasnici takvu odluku smatraju pogrešnom.

– Psi imaju nemerljivu vrednost za ljude, uglavnom kao socijalni partneri – kaže nemačka psihološkinja Silke Vešung. – Oni se čvrsto vežu za svoje ljude, naročito za decu.

I zato je period žaljenja veoma važan.

Psihološkinja Andrea Bec kaže da najteži deo u vezi sa gubitkom člana porodice ili kućnog ljubimca uglavnom prođe za šest meseci do godinu dana. Da li je reč o dedi ili voljenom psu, nije velika razlika, smatraju psiholozi i ističu kako je važno da se prođe proces žaljenja.

Kada nabaviti drugog psa pitanje je koje zavisi od emocionalnog stanja pojedinca i idealno bi bilo odlučivati onda kada se prebrodi najteži deo žaljenja, objašnjava Bec.

Bitno je da znate da će novi pas biti drugačiji. Takođe, kaću da bi trebalo odabrati psa koji je drugačiji od prethodnog, druge rase, drugog pola ili boje.

Takođe, Bec ističe da je jedini savet koji psiholozi mogu dati bez ograđivanja – slušajte svoju intuiciju.

Neko će osećati kako bi mu bilo mnogo lakše da nabavi novog psa odmah i za njega će to biti najbolja odluka, dok neko drugi će možda razmišljati kako više nikada u životu neće imati nijednog drugog psa.

– Nema ispravnog ili pogrešnog načina. Svaka osoba je različita – kažu psiholozi.

Pet načina da bez greške nosite jarke boje

Preuzmite android aplikaciju.