Minestrone čorba je italijanska čorba koja je zdrava i ukusna, puna vitamina i dekorativnih boja.
Minestrone čorba je laka za kuvanje jer se uvek koristi sezonsko povrće, dakle ono povrće koje već imate kod kuće.
Ipak, Minestrone uvek sadrži crni i beli luk, komadiće paradajza, mirisne začine, i krompir, pirinač ili testeninu, odnosno neki ukusni ugljeni hidrat koji je čini zasitnijom.
Sastojci:
- 6 iseckanih listova slanine
- 2-3 fino usitnjena čena belog luka
- 1 iseckan crni luk
- 3 seckane šargarepe
- 3 iseckane stabljike celera
- so, biber i vegeta po ukusu
- 1 sveže seckani paradajz
- 1 litar pileće bistre supe
- 3 lista bosiljka
- 3 lista lovora
- 1 šolja makarona
- 1 tikvica
- 1 konzerva crvenog pasulja
- 300 g svežeg spanaća
Priprema:
Skuvajte i ocedite makarone. Na umerenoj temperaturi kratko propržite slaninu. Dodajte slanini crni luk i nastavite dinstanje dok luk ne omekša.
Dinstanom luku dodajte šargarepu, celer, paradajz i beli luk i uz stalno mešanje nastavite dinstanje oko 3 minuta.
Dodajte supu, bosiljak, listove lovora, posolite, pobiberite i sve dobro promešajte. Na umerenoj temperaturi kuvajte čorbu dok šargarepa ne omekša, a potom dodajte tikvice, pasulj, očišćen i opran spanać. Nastavite sa kuvanjem 5 do 10 minuta.
Ukoliko volite ređu čorbu, u toku kuvanja dolijte željenu količinu vode i čorbu proredite. Pre serviranja sipajte u čorbu kuvane makarone, sve dobro promešajte i poslužite.
Preporuka:
Bitno je da se pri kuvanju namirnice dodaju počev od tvrđih ka mekšim kako bi svaka namirnica zadržala svoje karakteristike i nutritivna svojstva.
Prijatno!