Почетна > Живот и стил
Живот и стил

100 грама има само 30 калорија: Зашто сваки дан треба да једете празилук?

Празилук је поврће које често неправедно запостављамо, а редовним конзумирањем можемо да снизимо крвни притисак, холестерол, сачувамо срце и детоксикујемо читав организам.
Фото: Unsplash/Nonamesontheway

Празилук су јели још древни Египћани и Римљани, а и данас је цењен као здраво и укусно поврће.

Око 100 грама куваног празилука садржи свега тридесетак калорија. Мала енергетска вредност, богатство хранљивих састојака, прехрамбених влакана, полифенола и сумпорних једињења повољно утичу на здравље.

Бета-каротен се у нашем организму претвара у витамин А, који је важан за здравље очију, репродуктивног система, као и за имунитет.

Празилук је изврстан извор витамина Ц, а највише га има у зеленим лиснатим деловима.

Фото: Unsplash/Kinga Lopatin

Богат је и фруктоолигосахаридима и инулином, влакнима која делују као пробиотици.

Такође, у траговима се могу наћи калијум, бакар, гвожђе, манган, који може да помогне у ублажавању симптома предменструалног синдрома, а повољно делује и на здравље штитасте жлезде.

Празилук утиче и на детоксикацију организма, смањење упалних процеса, као и на здравље срца и крвних судова. Алицин из празилука има антибактеријско и антивирусно дејство и може да смањи ниво холестерола у крви, као и крвни притисак.

Конзумација празилука може продужити осећај ситости, као и смањити апетит, што је добро за људе који желе да смршају или једноставно воде рачуна о својој исхрани.

Recept dana: Posni potaž od praziluka

Преузмите андроид апликацију.