Сачувајте их правилно како бисте их користили за смутије, сокове, бројне посластице, али и салате.
Боровнице су воће које поседује мало калорија и веома су здраве – потенцијално регулишу ниво шец́ера у крви и помажу здрављу срца и мозга. Састоје се највише од воде, богате су угљеним хидратима и биљним влакнима, а садрже мале количине масти и протеина. Имају низак гликемијски индекс, па се сматрају дозвољеним воћем за дијабетичаре.
С обзиром на то да се могу јести свеже, али и замрзнуте, добро би било да обезбедите себи и одређену количину коју ћете поделити у порције и чувати у замрзивачу.
Након што се уберу или купе свеже, боровнице се кратко могу чувати у непрерађеном облику. За разлику од већине воћки, складиште се само термички обрађене или замрзнуте, а иако се обично замрзавају након прања и сушења, портал „Mind Body Green“ не саветује да се боровнице перу, јер се тако скида воштани заштитни спољни премаз који штити плод од бактерија и штеточина.
Уместо тога, боровнице распоредите на, папиром обложену, тепсију за печење и ставите их на два сата у замрзивач, а затим пакујте за даље складиштење.
У чему је најбоље оставити их у замрзивач?
Битно је спречити директну изложеност леденом ваздуху како би се смањила могућност “озеблина”. Стога, најбоље је да користите кесице за замрзавање или херметичке посуде које ће помоћи у очувању свежине боровница.
Колико дуго можете држати боровнице у замрзивачу?
Боровнице је најбоље употребити у првих шест месеци након замрзавања, али их можете одмрзнути и у року од десет месеци, само означите на посуди или кесици када сте их замрзли.
Како одмрзнути смрзнуте боровнице?
Бобице отопите у чинији, брзо исперите и одмах употребите ако их користите за смути од смрзнутих боровница или их пустите да одстоје док не достигну собну температуру, отприлике један сат. Отопљене боровнице ће бити мекане и савршене за смутије, торте, пите, палачинке или мафине.
Преузмите андроид апликацију.