Početna > Biznis
Biznis

Zlatibor, Vrnjačka banja, Divčibare krcati, a cene astronomske

Kako mnoge evropske zemlje ukidaju mere, neka ograničenja i dalje važe, pa srpski ugostitelji mogu zadovoljno da trljaju ruke. Usled situacije sa pandemijom koja traje već skoro tri godine, nema dileme da će građani odlučiti da svoj godišnji odmor ipak provedu na nekoj od naših prelepih planina. Ljubitelji putovanja, koji imaju školarce, umesto produženog vikenda, imaće celih devet dana za uživanje na planinama i banjama.
Foto: Unsplash/Luka_Ristic
Zlatibor očekuje 40 000 gostiju

Po pitanju popunjenosti za predstojeće praznične dane, na Zlatiboru ništa novo – rasprodati! Očekuje se više od 40 000 gostiju.

Zlatiborski hotelijeri izašli su sa raznolikom ponudom sretenjskih aranžmana, a takav im je i cenovnik. Dan boravka po jednoj osobi na bazi polupansiona, u periodu od 11. do 16. februara, kreće se u rasponu od 1 500 do 5 000 dinara. Luksuzniji hoteli ponudili su višednevne pakete, tako da se za uslugu „četiri dana/tri noći“ traži od 150 do 200 evra po osobi. Vlasnici privatnog smeštaja svoje apartmane izdavali su po cenama od 30 do 80 evra dnevno.

Krevet više tražiće se i na Tari, koja u kapacitetima Vojne ustanove „Tara“, Nacionalnog parka i privatnog smeštaja nudi oko 4 500 ležaja. Tamo gde slobodnih apartmana još uvek ima, cena im je 50 evra.

Divčibare bez slobodnih mesta, cene kao i za Novu godinu

Na Divčibarama je ove zimske sezone konstantno krcato, jer su ispunjeni osnovni uslovi za boravak turista – snega ima, skijanja ima, samo slobodnih mesta za boravak za praznični period oko državnog praznika Sretenje – nema.

„Što se tiče perioda od 12. do 16. februara, on je 99 odsto popunjen još odavno, a s obzirom na to da je produžen zimski školski raspust, sve više se traži i period nakon 16. februara. Interesovanje je ogromno, rezervacije za period nakon 16. februara su konstantni, a tradicionalno najviše gostiju dolazi sa područja Beograda i gradova Vojvodine.

Što se tiče cena smeštaja na vodećoj turističkoj destinaciji valjevskog kraja u periodu od 12. do 16. februara, one se na nivou novogodišnjih aranžmana, odnosno, više za cenu jednog dana jer je sada reč o četvorodnevnom, a ne trodnevnom boravku.

Dakle, gosti koji već za vikend stignu na Divčibare, u privatnim apartmanima dan boravka u ovom prazničnom periodu plaćaće od 60 do čak 180 evra, ako se radi o onima koji nose oznaku „luks“. Što se tiče hotelskog smeštaja, zavisno od kategorije, cene se kreću od minimalnih 3 600 dinara samo za noćenje, do preko 60 000 dinara za luksuzni hotelski apartman sa svim obrocima i dodatnim uslugama, naravno po osobi.

Ilustracija o divčibarskim cenama smeštaja je i ono što je trenutno slobodno na sajtu za rezervaciju smeštaja za period od 12. do 16. februara za dve osobe: apartman od 35 kvadrata sa tri kreveta za 225 000 dinara, ili cela vikendica sa osam kreveta za 376 000 dinara.

Apartmani u Vrnjačkoj banji 100 evra

Vrnjačka banja, koja je prošle godine bila najposećenija u Srbiji, izgleda da je opravdala to interesovanje. Naime, u našoj najpoznatijoj banji skoro da nema slobodnih mesta za sretenjske praznike.

Odavno je već sve rezervisano, a cene dnevnog najma apartmana su se kretale od 30 pa do čak 100 evra.

Takođe, i hoteli su popunjeni, jer je većina imala akcije za aranžmane koji su obuhvatali produženi vikend za predstojeći praznik.

Foto: Unsplash/ausy
Fruška gora popunjena, mesta više nema

Hoteli, vile i apartmani na Fruškoj gori, omiljenoj turističkoj destinaciji Novosađana i Beograđana, za sretenjske praznike rezervisani su još pre meseca dana. Slobodnih mesta gotovo da nema.

Mesta za noćenje na južnim padinama Fruške gore centar su banjskog turizma sa luksuznim termama. Ono čega na ovoj sremačkoj lepotici ipak najviše ima jesu vikendice, koje se većinom iznajmljuju po ceni od 20 do 40 evra, ali većina i ovog smeštaja za Sretenje je popunjena. Kako kažu turistički radnici, ostalo je još nešto malo mesta luksuznih apartmana po hotelima.

Na Fruškoj gori nije retkost naći vile koje se iznajmljuju i po 200 evra na dan.

Od danas ograničene cene dizela i benzina

 

Preuzmite android aplikaciju.