Žitarica bez glutena koja je nekada bila veoma rasprostranjena.
Proso sva svoja svojstva duguje prisustvu brojnih vitamina i mineralnih soli, piše Novi list. Sadrži vitamine A, vitamin E, vitamin K i one iz grupe B.
U mineralne soli spadaju gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum i cink. Još interesantniji je sadržaj proteina, koji je veći u prosu nego u drugim žitaricama.
Iz tog razloga, to je hrana koja se preporučuje osobama sa nedostatkom u ishrani, onima koji nemaju apetit, deci i adolescentima u fazi rasta, u situacijama fizičkog i intelektualnog stresa.
Među njegovim prednostima je i to što ne sadrži gluten, pa je idealan za celijakiju.
Da vidimo sada koje su prednosti konzumiranja prosa:
- jača zube, nokte i kosu
- sadrži salicilnu kiselinu, koja stimuliše stvaranje keratina, u većoj meri nego druge namirnice
Zbog toga će vaša kosa, nokti i zubi biti lepši i jači, podstiče diurezu i lako se vari: korisno u situacijama kada je varenje otežano, na primer tokom trudnoće.
Nije slučajno što se često priprema za vrlo malu decu u obliku hrane za bebe – alkaliziranje: indikovano za suzbijanje kiselosti želuca, na primer sprečava nastanak kamena u žuči: zahvaljujući prisustvu nerastvorljivih vlakana, proso, kao i sve ostale integralne žitarice, može sprečiti stvaranje kamena u žuči – daje energiju: pokazao se kao dobar saveznik u borbi protiv umora, depresije i anemije pomaže u sprečavanju pobačaja: čak i ako ne postoji definitivna naučna osnova, konzumiranje prosa se tradicionalno preporučuje trudnicama, jer se verovalo da ograničava verovatnoću gubitka deteta. Sigurno ne boli!
Do danas nema poznatih kontraindikacija za konzumaciju, osim ako osoba ne razvije preosetljivost na jednu od njegovih komponenti.
Dijeta sa svežim sirom postala je pravi hit na mrežama: Evo u čemu je „caka“
Preuzmite android aplikaciju.