Житарица без глутена која је некада била веома распрострањена.
Просо сва своја својства дугује присуству бројних витамина и минералних соли, пише Нови лист. Садржи витамине А, витамин Е, витамин К и оне из групе Б.
У минералне соли спадају гвожђе, фосфор, калцијум, магнезијум и цинк. Још интересантнији је садржај протеина, који је већи у просу него у другим житарицама.
Из тог разлога, то је храна која се препоручује особама са недостатком у исхрани, онима који немају апетит, деци и адолесцентима у фази раста, у ситуацијама физичког и интелектуалног стреса.
Међу његовим предностима је и то што не садржи глутен, па је идеалан за целијакију.
Да видимо сада које су предности конзумирања проса:
- јача зубе, нокте и косу
- садржи салицилну киселину, која стимулише стварање кератина, у већој мери него друге намирнице
Због тога ће ваша коса, нокти и зуби бити лепши и јачи, подстиче диурезу и лако се вари: корисно у ситуацијама када је варење отежано, на пример током трудноће.
Није случајно што се често припрема за врло малу децу у облику хране за бебе – алкализирање: индиковано за сузбијање киселости желуца, на пример спречава настанак камена у жучи: захваљујући присуству нерастворљивих влакана, просо, као и све остале интегралне житарице, може спречити стварање камена у жучи – даје енергију: показао се као добар савезник у борби против умора, депресије и анемије помаже у спречавању побачаја: чак и ако не постоји дефинитивна научна основа, конзумирање проса се традиционално препоручује трудницама, јер се веровало да ограничава вероватноћу губитка детета. Сигурно не боли!
До данас нема познатих контраиндикација за конзумацију, осим ако особа не развије преосетљивост на једну од његових компоненти.
Dijeta sa svežim sirom postala je pravi hit na mrežama: Evo u čemu je „caka“
Преузмите андроид апликацију.