U zimskim danima potrebno je voditi računa o zdravoj, uravnoteženoj ishrani, bogatoj vitaminima, mineralima i hranljivim materijama. Fizičkom aktivnošću i pravilnom ishranom činimo najbolje za sopstveni imunitet i njegov odbrambeni mehanizam, posebno kada smo izloženi virusima.
Pravo je vreme da kombinujemo sastojke i pripremimo zdrave napitke koji se piju kao užinu, detoksikuju organizam i prirodno nas štite od bolesti.
Idealna kombinacija je kada ubacimo namirnice bogate cinkom, kao i razne vitamine. Voće koje je uvek dobar izbor su jabuke bogate vitaminom C, zatim još jedan moćan izvor ovog vitamina: citrusi, poput limuna i pomorandže.
Kada dodate đumbir, koji ima antiinflamatorno i antivirusno dejstvo, a pomaže i kod mučnine i prehlade, postigli ste idealnu kombinaciju.
U ovom receptu biće jedno od najzdravijih povrća, šargarepa, kao i začin kurkuma, koji pomaže u sprečavanju upalnih procesa, kakao, koji je značajan izvor gvožđa, cinka i drugih minerala.
Drugi izvor cinka i vlakana je laneno seme.
Sastojci:
- 3 limuna i 3 pomorandže
- 4 jabuke
- 5 šargarepa
- kašika rendanog đumbira
- 2 kašičice lanenog semena
- 2 kašičice kakao
- 2 prstohvata kurkume
Priprema:
Isecite jabuke i šargarepu i dodajte im ceđeni sok od limuna i pomorandže. Dodajte sve ostale sastojke. Dodajte 300 ml vode i umutite u blenderu. Sok je mogao da stoji u frižideru oko tri dana. Pijte ga svakodnevno. Za slađi ukus dodajte malo meda.
Preuzmite android aplikaciju.