У зимским данима потребно је водити рачуна о здравој, уравнотеженој исхрани, богатој витаминима, минералима и хранљивим материјама. Физичком активношћу и правилном исхраном чинимо најбоље за сопствени имунитет и његов одбрамбени механизам, посебно када смо изложени вирусима.
Право је време да комбинујемо састојке и припремимо здраве напитке који се пију као ужину, детоксикују организам и природно нас штите од болести.
Идеална комбинација је када убацимо намирнице богате цинком, као и разне витамине. Воће које је увек добар избор су јабуке богате витамином Ц, затим још један моћан извор овог витамина: цитруси, попут лимуна и поморанџе.
Када додате ђумбир, који има антиинфламаторно и антивирусно дејство, а помаже и код мучнине и прехладе, постигли сте идеалну комбинацију.
У овом рецепту биће једно од најздравијих поврћа, шаргарепа, као и зачин куркума, који помаже у спречавању упалних процеса, какао, који је значајан извор гвожђа, цинка и других минерала.
Други извор цинка и влакана је ланено семе.
Састојци:
- 3 лимуна и 3 поморанџе
- 4 јабуке
- 5 шаргарепа
- кашика ренданог ђумбира
- 2 кашичице ланеног семена
- 2 кашичице какао
- 2 прстохвата куркуме
Припрема:
Исеците јабуке и шаргарепу и додајте им цеђени сок од лимуна и поморанџе. Додајте све остале састојке. Додајте 300 мл воде и умутите у блендеру. Сок је могао да стоји у фрижидеру око три дана. Пијте га свакодневно. За слађи укус додајте мало меда.
Преузмите андроид апликацију.