Сигурно сте чули да се чоколада може сматрати здравим уживањем, црна чоколада, односно, али не и млечна.
Истраживања сугеришу да вам може помоћи да сагорите више калорија.
Тамна чоколада са 70 посто или више какаа богата је биљним једињењима званим флавоноиди и флаваноли који су повезани са мањим ризиком од срчаних болести и других кардиоваскуларних предности.
Нека истраживања сугеришу да је конзумирање тамне чоколаде повезано са мањим ризиком од инсулинске резистенције и високог крвног притиска.
Једна студија која је укључивала гојазне субјекте показала је да је конзумирање тамне чоколаде и сирових бадема помогло у смањењу њиховог „лошег“ холестерола.
Друга истраживања указују на такве когнитивне предности као што су побољшани церебрални проток крви, побољшана меморија, побољшана брзина обраде и побољшано расположење.
Иако неки стручњаци верују да су докази о здравственим предностима тамне чоколаде и даље слаби, нова студија доприноси растућем броју истраживања која вас могу подстаћи да уживате у неколико комадића своје омиљене тамне чоколаде после вечере.
Студија је тестирала ефекат мале количине црне чоколаде на потрошњу енергије код жена током одмора и вежбања.
Осамнаест радно способних жена насумично је распоређено у једну од две групе – једној је дато 20 грама тамне чоколаде, а другој количини беле чоколаде која је једнака калоријама које је треба јести дневно током 28-дневног испитивања.
Испитаници нису били свесни чињенице да се црна чоколада тестира и да је бела чоколада плацебо.
Потрошња енергије у мировању (РЕЕ) и потрошња енергије током вежбања (ЕЕЕ) обе групе забележени су пре почетка суплементације чоколадом и након 28 дана јела.
Вежбе су укључивале вожњу стационарног бицикла у два различита интензитета. Резултати су показали да су учесници који су јели тамну чоколаду искусили скоро 10 процената повећања стопе метаболизма у мировању (РЕЕ) у поређењу са без повећања РЕЕ у групи са белом чоколадом.
Међутим, тамна чоколада није имала утицај на потрошњу енергије током било ког интензитета циклуса.
Иако се може претпоставити да је кофеин у чоколади могао бити узрок појачаног метаболизма, истраживачи кажу да је дневна доза црне чоколаде, отприлике 4 комада, била премала да би њен садржај кофеина играо значајну улогу у исходy.
Вероватније је да су флавоноиди у црној чоколади стимулисали повећање метаболизма, кажу истраживачи, који сугеришу да би даља истраживања могла открити улогу црне чоколаде у енергетском балансу, контроли тежине и саставу тела.
Преузмите андроид апликацију.