Gastroenterolozi smatraju da je željena učestalost pražnjenja creva ona koja se odvija od tri puta nedeljno do tri puta dnevno.
Kruške su jedna od namirnica sa najvećom količinom vlakana, obezbeđujući šest grama ukupnih vlakana po porciji, dok sadrže značajnu količinu nerastvorljivih vlakana.
Poznato je da nerastvorljiva vlakna dodaju volumen i mekoću stolici i deluju kao blagi laksativ za ublažavanje zatvora. Kora kruške ima najveću koncentraciju nerastvorljivih vlakana.
Postoji mnogo vrsta ovog divnog voća, a ni sa jednom nećete pogrešiti kada su u pitanju nutritivne vrednosti. Razlika može biti u strukturi, ukusu i mirisu.
Tvrđe kruške najbolje su za pečenje poslastica, dok mekše kruške mogu bolje da idu uz ovsene pahuljice, dobro podnose konzerviranje, a neke ih koriste i u supama.
Evo nekoliko kreativnih načina da uživate u kruškama:
Dodajte tanko isečene sveže kruške u tostovani hleb ili peciva od celog zrna sa namazom poput laganog krem sira i pospite ih pistaćima. Sledeći put kada sastavite ukusnu salatu od povrća, upotrebite komadiće kruške isečene na kockice da biste obroku dodali prirodnu slatkoću.
Pomešajte kruške iz konzerve ili sveže kruške sa ovsenim pahuljicama da biste dodali drugačiji ukus i hrskavost.
Isecite kruške na komade po dužini i izaberite neki od soseva koji bi mogli da ih obogate po ukusu i nutritivnoj vrednosti: karamela, crna čokolada, humus..
Preuzmite android aplikaciju.