Почетна > Бизнис
Бизнис

Због цене струје угоститељи бришу јела из јеловника

Због растућих трошкова енергије, али и поскупљења намирница, све је више ресторана који укидају нека јела из своје понуде.
Фото: Freepik/timolina

Наиме, све је више угоститеља који уклањањем појединих јела из јеловника покушавају да избегну веће поскупљење своје понуде, јер знају да би, ако много подигну цене, изгубили госте, па је боље да нешто не нуде, него да то чине по драстично већој цени.

Тако је први ресторан у Аустрији укинуо пржена јела из дневног менија, али и традиционалну Бечку шницлу.

Породични ресторан „Риглер“ из места Брук ан дер Мур објавио је да укида сва панирана јела из дневног менија, јер не жели да подиже цене, преноси јавни сервис ОРФ.

Власник ресторана Ханес Пирхер Риглер каже да се не жели штедети на квалитету.

„Покушавамо да сарађујемо са регионалним добављачима. Месо долази из региона, уље исто тако. Важно нам је да новац остаје у региону“, додао је он.

Риглер истиче да мени, у који је укључени супа, главно јело и салата кошта 9,10 евра.

Указао је да бечка шницла или панирана кокошка неће бити скинуте из јеловника, и да свако ко не жели мени може да тражи Бечку шницлу, чија цена је повећана са 11,90 на 12,20 евра.

У Бечу познати ресторан Коларик, због растућих цена, овог месеца из менија је избрисао традиционално јело – печену гуску.

Наиме, у октобру је време када традиционално Аустријанци једу гуску уз црвени купус.

„Цена био-гуске је драстично порасла. Томе се морају додати цена енергије и трошкови за особље“, објаснио је власник ресторана у бечком Пратеру Паул Коларик.

Портпарол селтпра угоститељства у Привредној комори покрајине Штајерске Клаус Фридел каже да су цене уља и масти ове године утростручене.

Поред проблема недостатка особља и предстојећих преговора о платама, крајем децемба ће се поново повећати трошкови струје, јер истичу стари уговори, упозорава Фридл.

Kina uložila protest Britaniji zbog incidenta u Mančesteru

 

 

Преузмите андроид апликацију.