Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Због чега никада не бисте требали да убијете паука

Пре свега, треба имати уму да већина паукова уопште није опасна, а неки од њих једу штеточине и инсекте који преносе болести, међу којима су комарци. У Африци постоји и врста паука, који се зове скакач и који једе искључиво комарце пуне крвљу.
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Наравно, друге врсте једу и бубашвабе, мољце итд. Дакле, паукови су корисни јер могу допринети заштити нашег здравља.

Истраживање објављено у магазину „The sience of nature“ показало је да сви пауци на свету годишње поједу између 400 и 800 тона инсеката и других малих животиња.

Недавно је доказано и да паукови имају важну улогу у екосистему. Наиме, научник Мартин Нифелер је рекао да су они глобално важи за смањење броја инсеката и одржавање природне равнотеже.

Паукова мрежа се у народној медицини користила за зацељивање рана и смањење крварења. Модерна медицина је открила да је паукова мрежа богата антисептиком вебицилином и витамином К, који има важну улогу у згрушавању крви. Она се чак у неким земљама користи и за лечење срчане аритмије и Алцхајмерове болести.

Наравно, сасвим је природно да се неки људи боје паукова, али упркос томе не би требало да га убијате. Најбоље је да га ухватите у неку посудицу и пустите назад у природу.

Sastanci „na slepo“: Šta da radite kad izađete sa potpunim strancem

Преузмите андроид апликацију.