Почетна > Нови Сад > Актуелно
Актуелно Нови Сад

Завршена летња школа црквеног појања у Сремским Карловцима

Летња школа црквеног појања “Корнелију у спомен” ове године обележава 30 година трајања, а током ове седмице “Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца” приредило је богат програм за више од 30 полазника који су пристигли из Новог Сада, Београда, Руме, Смедерева, Крагујевца, Беча, Сремске Митровице и др. Као и претходних година концепција рада остала је иста.
Фото: Градске инфо

Организоване су три радионице које предводе признати диригенти као што су Мила Радонић (радионица за мешовити хор), мср Јован Стојановић (појачка радионица) и Наташа Ђурагић (дечји хор). Полазници су свакодневно учествовали на пробама и припремали се за завршни концерт који је одржан синоћ у дворишту Карловачке гимназије.

„Основна идеја ове школе је да младим људима буде пружена прилика да упознају традиционално српско црквено појање“, истакла је аутор програма школе др Наташа Марјановић.

„Између музичких активности, кроз низ различитих предавања из области музикологије, теологије и психологије, полазници могу да стекну више сазнања о културној и друштвеној историји нашег народа.“

Замисао о оснивању ове летње школе потекла је давне 1993. када је “Друштво за неговање традиција и развој Сремских Карловаца” по први пут под вођством музиколога др Данице Петровић окупило младе људе који негују љубав према црквеном појању.

„Сматрамо да ове године треба да сумирамо утиске и досадашње резултате рада“, рекла је Марјановић.

„Свесни смо да је историјски тренутак и да су прилике другачије након 30 година трајању, па у том погледу размишљамо о евентуалним мањим променама, новитетима и како бисмо даље могли наставити са радом. Ослушкујемо потребе свих наших полазника поготово оних који су већ дуги низ година с нама. Истовремено, позивамо и све оне који су се први пут пријавили да изнесу своје утиске, идеје и предлоге.“

Поред главног културно-образовног програма за све појце је приређен и једнодневни излет, па су тако сви заинтересовани имали прилику да посете манастир Бођани, као и тврђаву у Бачу.

„Раније смо најчешће облиазили манастире по Фрушкој гори, а пре неколико година били смо у посети Темишварској епархији, где су полазници могли да виде и друге интересантне локације. Комплетан програм показује да смо деценијама чувари традиције, нарочито због истрајности нашег друштва које поред разних околности није престајало с радом“, навела је председница “Друштва за неговање традиција и развој Сремских Карловаца” Драгиња Калинић.

Летњу школу помогли су Министарство културе и информисања Републике Србије, Фонд за науку Републике Србије, Богословија “Св. Арсеније”, Епархија Сремска, Општина Сремски Карловци, а донатори су Музеј пчеларства и винска кућа Живановић и Подрум “Бајило”.

Uskoro biciklistička kontrola nepropisnog parkiranja

Преузмите андроид апликацију.