Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto trudnice žude za kiselim krastavčićima?

Tokom trudnoće dolazi do naglih promena i lako se možete iznenaditi nekim novim simptomima. Jedna od najvećih promena svakako je potreba za određenim namirnicama koje trudnice ranije nisu volele ili jele tako često, a to se posebno odnosi na kiseli krastavčić.
Foto: Pixabay/StockSnap

Lekari i naučnici još uvek ne nude tačan odgovor na pitanje „zašto trudnice osećaju žudnju za hranom“, ali imaju neke teorije.

Hormonske promene

Hormonske promene, posebno povećan nivo estrogena i progesterona tokom trudnoće, mogu uticati na percepciju ukusa i mirisa kod žene.

Ove promene mogu učiniti određenu hranu kao što je kiseli krastavci poželjnijom. Studija iz 2004. pokazala je da čak 76 odsto trudnica primećuje abnormalne senzacije mirisa i ukusa tokom trudnoće.

Nutritivne potrebe

Kiseli krastavci imaju i slan i začinjen ukus, za kojim žude mnoge trudnice. Jedna od teorija zašto su posebno neodoljive tokom trudnoće je njihova nutritivna struktura. Naime, tokom trudnoće, čovekov volumen krvi se povećava kao odgovor na povećane potrebe organizma. Kiseli krastavci su bogati natrijumom, a natrijum je neophodan za balansiranje tečnosti i minerala u krvi. Međutim, većina ljudi konzumira mnogo natrijuma u ​​svojoj ishrani i premašuje preporučenu granicu od 2.000 miligrama dnevno od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Važno je zapamtiti da konzumiranje puno soli dovodi do zadržavanja vode, što može izazvati zdravstvene probleme kao što je visok krvni pritisak. 

Dehidracija

Pošto telo trudnice radi „prekovremeno” da bi povećalo zapreminu krvi, prirodno je da pije više vode tokom trudnoće. Jedna teorija sugeriše da trudnice žude za kiselim krastavcima kao način da spreče dehidraciju. Međutim, najbolji način da se izbegne dehidracija je da pijete vodu. Moguće je da trudnice žude za kiselim krastavčićima jer njihovi ukusni pupoljci žude za više soli. Studija je pokazala da 26 odsto trudnica ima smanjenu osetljivost na so. To znači da više ne mogu da okuse so kao nekada, što može dovesti do povećane žudnje.

Ublažavanje mučnine

Jutarnja mučnina je čest simptom trudnoće, a ukus kiselih krastavaca može da ublaži mučninu kod nekih trudnica. Većina želja za trudnoćom dostiže vrhunac u drugom tromesečju i postaje manje intenzivna u trećem tromesečju. Jutarnja mučnina je obično gora u prvom tromesečju i veoma blaga u trećem.

Koji su najzdraviji prelivi za salatu: Treba ih umereno i pametno koristiti

Preuzmite android aplikaciju.