Od lososa do sardina, postoje bezbrojne zdravstvene prednosti redovne konzumacije ribe. Osim što su pune proteina, vitamina i minerala, one su i niskokalorične, nemaju ugljene hidrate i pune su zdravih masti.
Nije iznenađujuće lekari i nutricionisti podstiču konzumaciju ribe. Riba je definitivno superhrana jer je obična hrana sa izuzetnim blagodetima.
Predstavljamo pet efekata koje uvođenje ribe u redovnu ishranu donosi vašem telu.
Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Prema međunarodnoj studiji koja je obuhvatila više od 191.000 odraslih osoba iz 56 zemalja, najmanje dve porcije (oko 175 grama) ribe nedeljno su povezane sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod ljudi koji već imaju dijagnozu srca. Za to su odgovorne omega-3 masne kiseline. Zdravstveni stručnjaci preporučuju ovu količinu jer su neke studije pokazale da ona takođe produžava život.
Pomaže zdravlju mozga
Omega-3 masne kiseline pomažu u održavanju zdravlja mozga. Istraživanje sa Univerziteta Kolumbija pokazalo je da žene starije od 70 godina, koje su imale veći nivo ovih masnih kiselina u krvi, imaju i veći volumen bele materije u mozgu. Stručnjaci ističu da konzumacija ribe, uz vođenje zdravog života, doprinosi i povećanju sive materije, što dovodi do boljeg pamćenja i razumevanja.
Manje depresivnih momenata
Studija koja je proučavala dve ostrvske zajednice, jednu sa pristupom brzoj hrani, a drugu bez nje, otkrila je da ljudi sa dijagnozom depresije češće konzumiraju brzu hranu i da su mlađi. Testovi krvi su pokazali da je zajednica koja je konzumirala više morskih plodova jer nije imala pristup brzoj hrani imala veći nivo omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u borbi protiv bolesti.
Bolji i kvalitetniji san
Riba i bolji san idu ruku pod ruku. To je pokazalo istraživanje koje je pratilo muškarce pet meseci. Neki su jeli ribu tri puta nedeljno, dok su drugi unosili više proteina uz meso. Ljudi koji su jeli više ribe mnogo su bolje spavali, ali i bolje funkcionisali tokom dana. Stručnjaci veruju da vitamin D igra veliku ulogu u tome.
Zapaljenje zglobova je manje uobičajeno
Riba pomaže u borbi protiv ukočenih zglobova, a to je posebno važno za osobe sa reumatoidnim artritisom. Uz redovnu konzumaciju ribe, najmanje dva puta nedeljno, osećali su manje simptoma.
Pet saveta koji će vam pomoći da se svakog jutra probudite lepše i svežije nego ikad
Preuzmite android aplikaciju.