Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто треба да једемо три урме сваки дан?

Урме су одличан додатак сваком оброку и одлична замена за шећер у посластицама. Урме помажу у мршављењу, те је довољно појести три дневно, што ће вам дати енергију која вам је потребна, а да се притом не трпате нездравом храном.
Фото: Pixabay/pictavio

Лутеин и зеаксантин припадају групи каротеноида, а код људи ове две супстанце филтрирају високоенергетске таласне дужине видљиве светлости и делују као антиоксиданси, чиме штите мрежњачу (мрежницу ока) од могућих оштећења изазваних светлошћу.

Студија објављена 2007. године показала је да је мања вероватноћа да ће се макула ока дегенерисати како људи старе ако конзумирају храну богату овим супстанцама.

Садрже фосфор, а он игра важну улогу као „храна за мозак“.

Из тог разлога, урме се препоручују у исхрани људи који се баве интелектуалним радом. Урме брзо дају мозгу и мишићима неопходну енергију, јер садрже природне шећере као што су глукоза, сахароза и фруктоза. Урме садрже елементарни хлор, који се користи за заштиту зуба од каријеса. Зреле урме садрже витамине А, Ц, Б1, Б2 и ниацин.

Урме су такође добар извор натријума, магнезијума, калцијума и гвожђа.

Богат су извор гвожђа, а њихова свакодневна конзумација одлична је превенција анемије (и терапија за оне којима недостаје гвожђе) – 100 грама урми садржи око 10 одсто препоручене дневне вредности гвожђа.

Природни шећер који се налази у урмама је савршена алтернатива обичном шећеру.

Лако се сваре и смањују осећај глади. Довољно је да поједете урме и више нећете имати жељу за чоколадом или било којим другим слаткишем, а уживаћете у невероватно слатком укусу, који се не може поредити са укусом индустријских слаткиша.

Урме се могу користити за прављење здравог намаза од урме, а могу се користити и као природни заслађивач у компотима и сировим посластицама.

Ako želite bolje pamćenje ne jedite ove namirnice

Преузмите андроид апликацију.