Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто се пости средом и петком?

Појам који обухвата уздржавање од јела, пића, нечистих мисли, дела и речи назива се постом. Ако се вратимо у прошлост, пост је подразумевао одрицање од било какве хране, али је временом дошло до промене, те се данас током поста уздржавамо само од мрсне хране.
Фото: Pixabay/Arcaion

Среда и петак су се од најранијих дана у православљу сматрали данима који су посвећени молитви и посту.

Среда, трећи дан у недељи и дан када је Јуда издао Исуса Христа. Јудина издаја претходила је страдању Исуса Христа, због тога је црква одабрала среду као дан молитве и уздржавања од мрсне хране.

Петак, пети дан у недељи а уједно и најтужнији дан у хришћанству због Христовог распећа.

Средом и петком пост је на води, без употребе уља и уносом сирове и барене хране.

Међутим, уколико на ове дане пада празник означен црвеним словом или светитељ чије је име у календару одштампано “масним” црним словима, тада је дозвољена употреба црног вина и уља.

Брз темпо живота, доноси много штетних навика које утичу на наш ум и тело. У моменту када осетимо презасићеност од наших лоших навика, велику помоћ учинићемо себи ако их се одрекнемо на одређени период, колико ће то трајати сами можемо проценити тако што ћемо ослушкивати наше тело.

Дакле, пост није дијета, пост је чишћење на духовном и телесном нивоу.

Некада су људи били гладни током поста, данас људи не пролазе кроз такво искушење већ имају могућност да пронађу различите посне производе и намирнице, самим тим, закључак је да данас није тешко телесно постити.

Осим уздржавања од одређене количине и врсте хране, у православљу се практикује уздржавање од лоших мисли и дела. Постом добијамо емотивну, менталну и мисаону мирноћу, чистимо своје тело од накупљених залиха разноврсне (штетне) хране , исцељујемо га од отрова и поспешујемо свој имуни систем.

U ovim slučajevima ne morate da „slušate“ svoje telo

Преузмите андроид апликацију.