Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зашто кијамо од бибера?

Од сузних очију до знојења и кијања, руковање и конзумирање одређених зачина може изазвати физичке реакције које су понекад потпуно бизарне.
Фото: Pixabay/congerdesign

Сузе? Кијавица? Све може да се деси.

Па зашто те бибер тера да кијаш?

Испоставило се да у биберу постоји хемикалија која иритира нос. Кијање се дешава када ова супстанца уђе у нос (попут прашине, клица или полена), што доводи до тога да неколико делова тела и мозга раде заједно како би избацили иритант.

Хемикалија у биберу, позната као пиперин, веома је иритантна и покренуће реакцију вашег тела на кијање.

Пиперин покреће рецепторе за бол и киселост у вашем носу и, у суштини, ти рецептори сигнализирају вашем мозгу да пиперин не би требало да буде тамо.

Да бисте га се решили, јавља се ваша реакција – кијање, а затим сузене очи и шмркање док не нестане.

Ако се надате да то можете зауставити, имамо лоше вести. Не можете.

Након што иритант доспе у нос, долази до кихања. Међутим, можете покушати да избегнете удисање црног бибера тако што ћете га нежно протрести у посуди или полако додавати како се прах бибера не би тако лако подигао у ваздух.

Da li znate čemu služe nalepnice na bananama? Mnogi ne obraćaju pažnju na njih, a one nose važnu poruku

Преузмите андроид апликацију.