Почетна > Свет
Свет

Зашто је уклоњена застава ЕУ са Тријумфалне капије?

Велика застава Европске уније постављена у петак на Тријумфалној капији у Паризу у знак обележавања почетка шестомесечног председавања Француске европским блоком уклоњена је данас након што је изазвала огорчење лидера крајње деснице.
Фото: Pexels/Dimitry Anikin

Француски министар за европска питања Клеман Бон, међутим, тврди да је застава скинута како је и планирано, пренео је Ројтерс.

„Било је предвиђено да застава буде скинута ове недеље, нисмо утврдили тачан дан“, рекао је Бон Радију Франс добацујући идеју о томе да је влада попустила под притиском деснице, преноси Ројтерс.

Он је, наиме, негирао да је влада попустила под притиском лидерке крајње деснице Марин Ле Пен, која је јуче изјавила да ће тражити од Државног савета Француске да уклони заставу ЕУ.

„Влада је била приморана да уклони заставу ЕУ са Тријумфалне капије, што је прелепа патриотска победа на почетку 2022. године“, изјавила је Ле Пенова, на шта је Клеман Бон поручио: „Нисмо одустали, није било промене плана, у потпуности претпостављам да је судбина Француске у Европи“., рекао је Бон.

Francuska na čelu EU – jači politički i ekonomski angažman

Преузмите андроид апликацију.