Почетна > Свет
Свет

Француска на челу ЕУ – јачи политички и економски ангажман

Француска данас од Словеније преузима шестомеечно председавање ЕУ.
Фото: Pixabay/hpgruesen

Званични Париз најављује да ће у фокус свог председавања ставити питања суверенитета и изградње новог модела привредног раста, а као регионе од посебног стратешког значаја издваја Западни Балкан, Африку и Индо Пацифик.

Председник Француске, Емануел Макрон, у свом говору поводом наступајућег француског председавања Саветом ЕУ у првој половини 2022. године, најавио је политику ”поновног ангажовања и инвестиција” ЕУ на Западном Балкану и оценио да је политичцки и економски рад на региону ”рад на суврености” целе Европе.

”Западни Балкан је више од суседства. Балкан је срце Европе”, поручио је Макрон.

Макрон је, представљајући приоритете француског председавања ЕУ, констатовао да је Западни Балкан данас поново испуњен тензијама.

Указао је да ЕУ има ”посебну одговорност” када је овај регион у питању и упозорио и да се за 50 година неће моћи говорити о ”Европи мира” уколико се Западни Балкан ”остави у ситуацији у којој је сад”.

Франсуке дипломате у Бриселу оцењују да је Макрон ”посебно мотивисан” и да ће уложити ”свој политички капитал у решвање блокада на Западном Балкану”.

Као један од кључних проблема у региону Париз види тренутну блокаду дијалога Београда и Приштине и најављује да ће са новом владом у Берлину наставити процес који су у циљу олакшавања дијалога почели предеседник Макрон и бивша немачка канцеларака Меркел.

”Ситуација у дијалогу је компликована и захтеваће много дипломатског ангажмна”, оцењују у француским дипломатским круговима.

Поред дијалога Беогрда и Приштине, у плановима француског председавања Саветом ЕУ, наводи се да ће се радити на решвању проблема на линији Софија Скопље, као и на решавању унутрашњих проблема у БиХ који, према оцени Париза, воде ка дестабилизацији целог региона.

У том циљу, током француског председавања најављује се да ће у мају бити организована и конфренција о Западном Балкану.

”То неће бити редовни самит ЕУ Западни Балкан, већ конфренција на којој цемо се бавити специфичним проблемима региона”, највљују француски дипломатски извори.

За званични Париз решавање европске и економске перспективе Западног Балкна представља борбу за вецћи суверенитет саме Европе и најављује да ће управо ”програм за суверену Европу” бити убрзан током француског председавања.

”Наш први приоритет је суверенија Европа. То значи да Европа може да контролише своје границе. Под француским председавањем желели бисмо да унапредимо пакет о миграцијама и азилу, да видимо амбициозну реформу управљања Шенгеном као и јачање заједничке одбрамбене политике, али и одбрана заједичких вредности”, најављује се у програму француског председавања

Други кључни приоритет председавања ЕУ, Париз види у изградња новог европског модела раста.

”Наша амбиција је да Европу учинимо главним континентом за производњу, иновације и отварање нових радних места.

Амбиција је јасна да Европа настави да буде једна од највећих глобалних сила 21. века, али и да за све остане извор инспирације, мира и просперитета.”, поручио је француски премијер Жан Кастекс.

Оно шесто ће свакако обележити француско председавање ЕУ биће и наставак борбе против пандемије и кампања вакцинације у ЕУ.

У априлу 2022. године, у сред председавања, Француску очекују и председнички избори, а из француских дипломастких кругова тврде да то неће утицати на њихове приоритете и ефикасност на челу ЕУ.

https://gradskeinfo.rs/stanje-u-regionu-i-ocekivanja-u-2022-godini-01-01-2022/

 

Преузмите андроид апликацију.