Početna > Život i stil
Život i stil

Zašto je grožđe tako zdravo i za šta je korisno?

Postoji mnogo razloga da jedete barem jedno grožđe svakog dana. Nećete pogrešiti bez obzira koju sortu grožđa izaberete, jer je svako bogato vitaminima i folnom kiselinom.
Foto: Pixabay/NickyPe

Samo 100 grama grožđa sadrži 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Grožđe je jedna od najhranljivijih namirnica jer sadrži kalijum, ugljene hidrate, proteine, vitamine A i C, kalcijum, gvožđe, vitamin B6 i magnezijum. Ako ga jedete redovno tokom cele sezone, doprineće detoksikaciji organizma, pozitivno će uticati na zdravlje srca i krvnih sudova, bubrega i kože.

Zašto je grožđe tako zdravo i na šta utiče njegova konzumacija?
Poboljšava pamćenje

Crno grožđe može pomoći u usporavanju razvoja zaborava kod starijih osoba. Do ovog zaključka došli su naučnici koji su objavili svoj rad u britanskom nutricionističkom časopisu. Za takav efekat grožđa zaslužni su polifenoli koji se nalaze u semenkama. Postoje indicije da čak mogu smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti.

Ublažava bol

Crno grožđe može smanjiti bol, pa se preporučuje u slučaju gihta ili napada reumatoidnog artritisa. Sadrži bioflavonoid poznat kao kvercetin, snažan antioksidans koji, zajedno sa vitaminom C, stimuliše imuni sistem da se bori protiv infekcija, raka i upala. Pored toga, kombinacija antioksidanata i vitamina C ublažava bolne simptome reumatoidnog artritisa u zglobovima i mišićima. Seme grožđa sadrži i piknogenol, takođe antioksidans koji pomaže u borbi protiv bolova izazvanih artritisom, kardiovaskularnim problemima, ali i protiv stresa i alergija.

Dobro je za srce

Grožđe je bogato antioksidansima i polifenolima važnim za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. Bostonski naučnici su otkrili da polifenoli grožđa mogu da smanje loš holesterol, snize krvni pritisak i smanje upale, a sve to doprinosi boljoj funkciji srca. Grožđe, utvrđeno je u istoj studiji, takođe sprečava zgrušavanje krvi. Ovo je samo dopuna saznanjima koja su već stečena u ranijim studijama i potvrđuje delotvornost soka od tamnog grožđa na fleksibilnost arterija, što doprinosi zdravoj cirkulaciji i krvnom pritisku.

Čisti bubrege

Sastojci grožđa – antocijanin i resveratrol, koji su takođe moćni antioksidansi, igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati infekcije i bolesti. Oni takođe čiste telo od toksičnih elemenata kao što je mokraćna kiselina. Zato je grožđe odličan izbor za detoksikaciju bubrega jer pomaže u čišćenju urinarnog trakta od nezdravih kiselina.

Reguliše šećer

Ljudima sa visokim šećerom u krvi se često savetuje da ne jedu grožđe, posebno zato što ono sadrži oko 20 grama jednostavnih ugljenih hidrata u jednoj šoljici. Ali grožđe ima nizak glikemijski indeks (53), što znači da se nivo glukoze u krvi postepeno povećava, što omogućava dobru regulaciju njegove koncentracije. Tokom nekih naučnih studija ustanovljeno je i da grožđe sadrži jedinjenja koja smanjuju nivo šećera u krvi.

Regeneriše kožu

Flavonoidi koji se nalaze u grožđu mogu smanjiti oštećenje ćelija kože usled prekomernog izlaganja sunčevim ultraljubičastim zracima. Ovo zračenje je glavni uzrok kožnih tegoba, raka kože, opekotina i slično, kao i prevremenog starenja kože. Iz tog razloga, dermatolozi takođe preporučuju da iskoristite sezonu i jedete što više grožđa jer će to dobro uticati na vašu kožu.

Smanjuje apetit

Pored bogatih nutritivnih vrednosti, ovo ukusno i zdravo voće smanjuje apetit, zbog čega bi svi koji žele da smršaju trebalo da ga konzumiraju između ili pre obroka. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Džordžije pokazalo je da resveratrol, sastojak koji se nalazi u grožđu, pozitivno utiče na gubitak težine tako što drastično smanjuje sposobnost ćelija da skladište masti i značajno podstiče razgradnju masnih ćelija.

Suvo grožđe – slatki užitak

Kao i njegova sveža verzija, i sušeno grožđe čini čuda za zdravlje, a sastojci koji nastaju u procesu sušenja daju mu još „moć“, zbog čega se smatra jednom od najkvalitetnijih namirnica te vrste. Dokazano je da pomaže u sprečavanju gubitka vida, ali i jačanju zuba i kostiju. Suvo grožđe sadrži bor koji pomaže u apsorpciji kalcijuma i formiranju koštane mase, što je izuzetno korisno u prevenciji koštanih oboljenja. Pored toga, u kombinaciji sa drugim namirnicama, konzumacija suvog grožđa podstiče apsorpciju vitamina i minerala iz njih, što doprinosi jačanju imunog sistema.

Ove namirnice ne smete da jedete na prazan stomak

Preuzmite android aplikaciju.