Тиквице су одличан извор витамина Б и Ц, као и калијума који регулише рад срца, снижава крвни притисак и спречава разне болести кардиоваскуларног система.
Већина људи се пита зашто се тиквице са кором служе у многим ресторанима.
Одговор лежи у чињеници да се већина хранљивих материја налази у кори.
Конзумирање тиквица има бројне здравствене предности, а ово су само неке од њих:
Онe су добрe за варење
Сто грама тиквица садржи један грам дијететских влакана, због чега се ово летње поврће препоручује особама које пате од затвора. Не само да засићује и стимулише рад црева, већ их и чисти од токсина.
Помажу у губитку тежине
Тиквице су дијететска намирница јер више од 90 одсто воћа чини вода. Није ни чудо што у сто грама тиквица има само 16 калорија. Најбоље их је лагано пропржити са другим летњим поврћем.
Снижавају крвни притисак
Тиквице су одличан извор витамина Б и Ц и калијума, који регулише рад срца, снижава крвни притисак. Имајте на уму да се већина хранљивих материја налази у кори, па је најбоље да тиквице не гулите, већ их само добро оперите пре припреме.
Убрзавају зарастање рана
Ово летње поврће има и значајне количине мангана, који је кључан за производњу аминокиселине пролина. Пролин подстиче производњу колагена у кожи, чинећи је здравијом, али и убрзава процес зарастања рана на том највећем људском органу.
Чувају простату
Тиквице можемо назвати и правом „мушком храном“. Манган у тиквицама благотворно утиче на повећање либида, док фитонутријенти смањују симптоме увећане простате, што мушкарцима отежава мокрење, а понекад и секс.
Kulinarski trikovi koji zaista funkcionišu. Jeste li ih probali?
Преузмите андроид апликацију.