Почетна > Србија
Србија

Зашто је “Црни петак“ постао “црн“? Мрачна страна данашњег “празника“

Данас је “Црни петак“, али то сигурно није нова информација за вас. Сигурно сте му се обрадовали и једва га дочекали како би купили нешто што већ дуже време “меркате“, али по много приступачнијој цени.
Фото: Градске инфо

Овај планетарно познати “празник“ је дан највећих пупуста у свим продавницама.

Све и да омашите датум у календару и не освестите да је баш данас “Црни петак“, огромне гужве у продавницама, те снимци по интернету на којима се људи туку око неке мајице, кошуље или пегле, брзо ће вас подсетити о ком датуму је реч.

“Црни петак“ не пада увек истог датума. За овај “празник“ карактеристично је да пада увек првог петка после Дана захвалности у САД-у, а последњег у новембру.

Постоји неколико теорија како је “Црни петак“ добио свој необичан назив, мада, када било чему додамо реч црно, некако нам је прва асоцијација да се ради о нечему мрачном и негативном.
Фото: Градске инфо

Прича која се највише раширила по целом свету даје нам следећу теорију:

“Црни петак“ постао је црн давне 1869. године, а употреба овог термина ни у једном смислу није била повезана са куповином.

Џим Фикс и Џеј Гоулд покушали су да монополизују тржиште злата у Америци тако што су од мањих деоничара куповали злато и на тај начин утицали на формирање, односно повећање, његове цене.

Када је председник Грант сазнао за заверу коју праве, на тржиште је пустио још веће количине злата због чега је цена овог племенитог метала стрмоглаво пала.

Иако је Грант имао виши циљ који је на крају и испуњен и контрола цене злата се вратила у руке САД-а, овај дан био је веома “црн“ за све који су своје богатство чували у златним полугама јер су преко ноћи банкротирали.

Још једна од прича зашто је “Црни петак“ добио баш овај назив говори о власницима плантажа са југа Америке који су пред надолазећу зиму по најјефтинијим ценама продавали своје робове како би их се отарасили и смањили себи трошак.

Иако ова прича нема утемељења, уколико претпоставимо да је истинита, није ли апсурдно што се у редовима у продавницама данас највише туку црнци којима је овај дан некада представљао “пакао“?
Фото: Градске инфо

Термин “Црни петак“, у најближем смислу како га данас тумачимо, први пут је споменут у Филаделфији када су полицајци овај дан називали “Црним петком“ због несносних гужви у граду и саобраћају насталих због туриста који долазе да купују поклоне за надолазеће празнике.

Ипак, некадашња асоцијација на гужве, неиздрж у продавницама и све што долази уз данашњи “празник“, данас је замењена неким сасвим другачијим контекстом.

Иако су у продавницама гужве, маркетинг стручњаци све више успевају да људима у главе усаде како се не ради ни о чему негативном, већ о дивном дану када себи можете да приуштите више ствари за мање новца и забавите се са породицом.

Међутим, ако је веровати ономе што амерички медији пишу, у САД-у сваке године барем једна особа изгуби живот у налетима и стампедима у тржним центрима.

Уколико су информације истините, можда је овај префикс “црни“ заиста најодговарајући.

Čije sve kuhinje možete probati u Novom Sadu? (Četvrti deo)

Преузмите андроид апликацију.