Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Чије све кухиње можете пробати у Новом Саду? (Четврти део)

Можда и најпопуларнија брза храна јесте америчка. Поменули смо већ раније ресторане у којима можете пробати мексичку храну, а сада ћемо пажњу посветити ресторанима у којима можете јести јела и из других крајева Америке.
Фото: Градске инфо

Америчка кухиња настала је под утицајем америчких староседеоца, европских освајача и других досељеника. Баш као и на југу, тако и на Северу Америке храна је базирана на житарицама, кромпиру, зачинима и сосовима.

Може се слободно рећи да су Американци преузели из других кухиња, широм света, многа јела и да су их међусобно спајајући свели на прехрамбени амерички бренд.

У свету је данас веома популарна „америчка храна 20. века“ која јe оживела тренд јела са ногу.

Фото: Pexels/Valeria Boltneva
Шта је америчка храна 20. века?

Код Американаца је изражена претерано масна, јака, пржена храна која обилује шећерима, кремом и додатним зачинима. У једном тренутку, у прошлости, таква храна се спаковала у мини киоске и послужила свим онима који путују и немају времена да брину о својим оброцима. Тако је настао бренд свега оног што познајемо као „McDonald’s“, „KFC“, „Burger King“ „Dunkin Donuts“, „Starbucks“…

Сада на киосцима са понудом америчке брзе хране, можете пронаћи од хамбургера, помфрита, хот дога до крофница, кафе, чувене америчке пите, тарт колача, итд.

На нашим улицама све је више продаваца хране попут америчких уличних киоска, од којих можете наћи неке изворне америчке производе, али и неке веродостојне копије јела које наликују на изворну рецептуру.

Свакако да су први брендови америчке хране на које се помисли у Новом Саду „McDonald’s“ и „KFC“.

Чувени „McDonald’s“ настао је још 1948. године, а занимљивост је да је управо у Београд стигао први „McDonald’s“ који је истовремено био и први отворени ресторан на простору читаве Југоисточне и Централне Европе те давне 1988. године, док је у Новом Саду био отворен други „McDonald’s“ ресторан брзе хране у Србији који се налазио у центру града, на Тргу слободе.

Фото: Градске инфо

У „McDonald’s“ ресторанима можете пронаћи различите понуде брзе хране, од бургера, премијум бургера, сендвича, салата, сладоледа, шејкова, десерта, кафа са укусима, прелива и сосова. У Новом Саду се „McDonald’s“ ресторани налазе на неколико локација, од тржног центра „Биг“ и тржног центра  „Променада“ па до познатог мековог локала на адреси Булевар Јаше Томића, са тим да је први „новосадски McDonald’s“, локал који се налазио у центру, затворен пре нешто више од годину дана.

„KFC“ је амерички ланац брзе хране основан 1952. године чије име (Kentucky Fried Chicken) у дословном преводу на српски значи пржена пилетина из Кентакија.
Фото: Градске инфо

У Новом Саду „KFC“ налази се у тржном „Променада“ центру и тржном центру „Биг“, а чувен је по прженој пилетини која се даје у великој кутији са ознаком „KFC“, коју сте могли да видите у америчким филмовима. Поред тога у „KFC“ ресторанима можете пробати „KENTUCKY GOLD BOX“ којих има преко 10 врста и чија понуда обухвата од тортиља, тостада, твистер сендвиче и врапер сендвича. Такође овде можете проучити као и McDonald’s-u“ чизбургере и бургере.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KFC Srbija (@kfc_srbija)

У Његошевој 10. пронаћи ћете Тостер бар – ресторан специјализован за амерички деликатес – бургер.
Фото: Градске инфо

У тостер бару имате велику понуду на њиховом менију, уколико волите овакав вид брзе хране. Бургери могу бити класични, чизбургер, бејкон бургер – сланина бургер, бургер са јајима, са буковачом, димљеним сиром, бри сиром, похованим сиром, похованом пилетином… Такође овде можете да изаберете бургер по свом укусу и наручите степен печења меса – „слабо“, „средње“ или „добро печено“. Тостер бар је сигурно добар избор за љубитеље америчког бургера јер га је америчка комапнија „Tripadvisor“ на свом популарном веб сајту одликовала сертификатом за изузетност.

Фото: Градске инфо

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TosterBar (@tosterbar)

„Burger House Bros“ је још једно место у Новом Саду за бургере, а које је недавно отворено на адреси Михајла Пупина бр. 6. Понуда бургера је овде и више него добра, а ресторан је своју популарност стекао прву у престоници, а затим и код нас. Постоји преко десет различитих бургера, а најачи међу њима свакако је „BH Bros Triple Cheeseburger“ који се истиче по својој пуноћи и величини. Из овог ресторана свој бургер увек можете наручити и онлајн.

Фото: Градске инфо

Добри дим и Пуберај су локали који се истичу са гастрономском понудом. Оба локала се налазе на добро познатим адресама Новосађанима. Пуберај се налази у улици Мите Ружића број 3. Добри дим се налази на адреси Лазе Телечког број 3.

Пуберај поседује у свом менију посебну понуду бургера названу „бургерај“ а која доноси класика бургер, чизбургер, али и бургер са тартуфима, популарне бургере „Popaj“ и „Burgija by Angelo“.

Добри дим доноси нешто мало другачију понуду „америчке брзе хране“. У овом ресторану пронаћи ћете „љуте бургере“ попут „El Cubano“, „El Diablo“ и „Љути Тексас“ као и разне врсте тортиља. У скоро сваком овом јелу добићете добро познати „роштиљ сос“.


Čije sve kuhinje možete probati u Novom Sadu? (Treći deo)

Преузмите андроид апликацију.